A Austràlia extreuen cada any una barbaritat de carbó, aproximadament uns 580 milions de tones, i exporten gran part d'elles. La seva intenció és no deixar de fer-ho, però el que no està tan clar és que vagin a continuar utilitzant-lo ells mateixos. De moment, aquesta setmana ens hem trobat amb un anunci important: l'elèctrica AGL ha anunciat que avança deu anys el tancament de la central tèrmica Loy Yang A, la més gran del país. Quedarà al seu costat, això sí, Loy Yang B
Tancament el 2035
Loy Yang A inclou quatre grups tèrmics que, combinats, produeix cada any 2.210 MW. El combustible que fan servir és lignit que procedeix de la propera mina a cel obert de Loy Yang, on s'extreuen uns 30 milions de tones anuals. Quan Loy Yang A tanqui, la qual cosa succeirà el 2035, quedaran funcionant els dos grups de Loy Yang B, que són capaços de generar 1.070 MW anuals. La mina i el complex tèrmic es troben a uns 160 km de Melbourne, molt a prop de la ciutat de Traralgon i en plena vall de Latrobe, una de les zones carboníferes més riques d'Austràlia.
Per què el tancament?
AGL vol, explica en un comunicat, "accelerar" la transició d'Austràlia cap a les renovables i, amb el tancament anticipat de part d'aquesta planta tèrmica espera evitar l'emissió a l'atmosfera de 200 milions de tones de gasos contaminants. El 2025 està previst que tanqui també la central tèrmica d'Eraring, amb 2.880 MW de potència i a 94 km de Sidney.