La publicació aquest 9 de maig al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) de la nova Directiva Europea d'Eficiència Energètica dels Edificis estableix els objectius comuns en matèria d'eficiència energètica en edificis que hauran de ser complerts pels estats membres. Entre ells destaca l'obligació d'impulsar la transició energètica en habitatges, edificis dedicats a la feina i institucions públiques mitjançant una nova normativa d'obligat compliment a tot el territori de la UE que haurà de fixar exempcions, mesures de suport i criteris de disseny dels sistemes d'autoconsum. La previsió és que aquests canvis normatius impulsin encara més aquestes instal·lacions.

solarprofit instalacion fotovoltaica autoconsum

 

Obligació en edificis nous

Més enllà de l'impuls que segons operadors del sector de l'autoconsum com Samara rebran aquest tipus d'instal·lacions en àmbits privats, cal destacar que l'aprovació de la directiva comporta una sèrie d'obligacions per a diferents tipologies d'edificis. Així, a partir de 2026 els nous edificis públics i comercials hauran d'incorporar instal·lacions solars i els edificis residencials nous hauran també d'incloure'ls a partir de 2029. En edificis ja existents, tots els immobles no residencials que se sotmetin a reformes rellevants a partir de 2027 hauran d'incloure sistemes d'autoconsum i els edificis públics hauran d'incorporar-los de forma gradual d'aquí a 2030.

Impacte a Espanya

La directiva és d'especial importància per a Espanya, un país on el 65% de la població viu en edificis, el percentatge més alt de la UE. Aquesta normativa suposa, per tant, un altre revulsiu per a l'autoconsum en comunitats de veïns, una tipologia que ja ha augmentat la seva demanda un 28% en els últims sis mesos. Així ho indiquen, per exemple des de Samara:"La aprovació definitiva de la Directiva i la Norma Solar suposa una fita europea al camí cap a una transició energètica accessible i justa. L'autoconsum energètic ha demostrat ser la punta de llança d'aquest canvi paradigmàtic, i es converteix en una opció clau per complir els objectius d'eficiència energètica marcats per la UE". L'opinió d'aquesta empresa espanyola especialitzada en sistemes d'autoconsum no és única: la patronal elèctrica europea s'expressa en termes semblants i institucions com la Generalitat de Catalunya també juguen a favor de la instal·lació de plaques solars en teulades. Mentrestant, les petrolieres avancen que la transició energètica no comportarà un adeu definitiu als combustibles fòssils. Un exemple de com poden coexistir diferents sistemes de producció d'energia el posa el Regne Unit, on s'impulsen desenvolupaments d'energia mareomotriu mentre es construeix la mina de carbó més moderna del món que, encara que produirà carbó per a usos siderúrgics, podria veure en un futur immediat (i si els sistemes de captura de CO2 es revelen com a|com eficaços) com el carbó torna a servir per produir energia. Al Japó, per exemple, tenen clar com donar nova vida a les seves tèrmiques.