Les fintech fan trontollar el sector bancari. Les empreses que utilitzen la tecnologia per oferir serveis financers innovadors els han generat una nova competència als bancs. El seu creixement i impacte en la indústria de les finances ha arribat a tal punt que el 88% de les entitats tradicionals de tot el món consideren que la irrupció de les fintech posa en perill una part del seu negoci, segons una enquesta feta per PwC.

Són milers d'usuaris els que transporten als seus smartphones la seva entitat financera. Cada vegada són més les aplicacions que permeten realitzar pagaments, sol·licitar un préstec o consultar i gestionar comptes. L'arribada de les fintech ha suposat el floriment de start-ups que ofereixen innovació i rapidesa en l'era digital, així com les idees rupturistes pròpies de Silicon Valley.

La gran majoria dels bancs consideren que els serveis de pagament, les transferències de fons i la gestió de les finances personals són serveis que els seus clients ja han traspassat a les fintech, assegura PwC.

Per no perdre quota de mercat, els bancs han mogut fitxa. El 82% de la banca té previst augmentar el nombre d'acords amb les fintech durant els propers cinc anys. En cas de continuar al ritme actual, les entitats financeres podrien arribar a perdre fins i tot un 24% dels seus ingressos, sobretot en crèdits personals i finançament a particulars, tal com reflecteix un altre informe de la consultora.

A més, l'estudi destaca que la ciberseguretat, la incertesa regulatòria, i les diferències en el model de gestió i la cultura corporativa són les raons més determinants que els impedeixen de confiar en les fintech. Malgrat això, el 45% dels bancs compta amb algun tipus d'aliança amb aquest tipus d'empreses, davant el 32% de l'any passat.

La previsió dels directius de la banca és vincular-se cada vegada més amb les fintech per expandir la seva cartera de productes i serveis. En aquesta línia, els empresaris bancaris tenen fe en què les seves inversions en aquestes companyies tecnològiques els generin un retorn del 20%.

A Alemanya, Bèlgica i Holanda és on més disposició mostren per dur a terme aquesta classe d'acords: gairebé el 70% de les entitats convencionals col·laboren amb una fintech.

Un negoci tecnològic en ple auge

El negoci de les fintech s'ha multiplicat per sis en només dos anys, passant d'operacions per valor de 35 milions d'euros el 2014 a prop de 206 milions el 2016. Així ho assenyala l'Observatori Sectorial DBK d'Informa, que estima que existeixen 105 empreses treballant dins d'aquest sector a Espanya, de les quals 40 operen en la concessió de préstecs ràpids online.

D'altra banda, la patronal de les fintech en l'Estat pretén millorar la regulació d'aquest tipus de tecnològiques. Per això, l'Associació Espanyola de Fintech i Insurtech (AEFI) ha elaborat el Llibre Blanc de la regulació del sector fintech al país, en el qual es recullen les principals demandes d'aquestes empreses per millorar la seva situació al mercat.