Durant cinc dies d'aquest mes de juliol, els que van del 19 al 23, Barcelona es convertirà en capital mundial de la fotografia d'avantguarda de la mà de l'Experimental Photo Festival 2023, un esdeveniment que inclou 62 tallers, 16 conferències, 16 exposicions, 5 visionaments de carteres entorn del món de la fotografia experimental i a 35 artistes i comissaris internacionals que participaran en 130 activitats que tindran lloc en el Centre Civic Pati Llimona, l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i la Nau Bostik.

foto1
 

Espai d'aprenentatge i debat

Per quart any, prop de 300 artistes internacionals i amants de la fotografia es reuneixen a Barcelona en l'Experimental Photo Festival amb l'objectiu de generar un espai comú per compartir, aprendre i debatre sobre la fotografia experimental en les seves múltiples facetes: des de la creació de càmeres, òptiques i pel·lícules fins als processos d'impressió, intervenció, i producció de còpies, exposicions i fotollibres. Entre les activitats organitzades es troben tallers, taules rodones, conferències, presentacions de projectes i experiències, visionats, exposicions col·lectives i individuals, sortides fotogràfiques, performances i música. La quarta edició de l'esdeveniment té tres eixos: les tècniques experimentals, la recerca del missatge i el treball col·lectiu.

Transparència econòmica i compromís amb les dones

Laura Ligari i Pablo Giori, directors del festival, defineixen l'esdeveniment com "un espai per compartir coneixements tècnics, generar espais de col·laboració internacional i conèixer fotògrafs experimentals de tot el món que fan coses similars, o molt diferents". Com particularitats del festival, destaquen els seus organitzadors, figuren "la total transparència econòmica i el compromís amb la dona". A cada edició, conviden un 60% de fotògrafes i en la pàgina web d'esdeveniment detallen en què es gasten els diners. Durant el festival, cinc comissaris internacionals (Stig Marlon Weston, Virginia Dal Magro, Gonzalo Rostán, Dale Rio i Célica Véliz) seleccionaran cinc projectes que podran gaudir d'una residència artística de 10 dies exposant a les galeries Cyan Studio (Oslo, Noruega), spazio SERRA (Milà, Itàlia), The Halide Project (Philadelphia, USA) i Casa Arbus (Montevideo, Uruguai). Aquesta circumstància, detallen, converteix l'esdeveniment en "una gran oportunitat perquè entusiastes i participants professionals del festival puguin visibilitzar internacionalment els seus treballs i exposar en galeries i museus del món.

Entre els artistes locals que assistiran a aquesta edició destaquen: el professor especialitzat en poesia i fotografia, Llorenç Raich, l'artista basc-catalana experta en emulsió líquida Naroa Pérez, l'educador i polifacètic Sibux i a Lorena B. Grabinski, dedicada en experimentar amb dansa-moviment lliure, el sumi-i, el collage i el vídeo. Altres artistes nacionals presents seran Paula Dornan i Ana Becerra Melgar. Entre les artistes internacionals destacades que arriben a Espanya per primera vegada hi ha: Dona-li Rio, la directora de The Halide Project de Philadelphia (USA), la multifotògrafa Lexy Liangzi Xiao (Xina-Noruega) especialista en chromoskedasic painting; l'artista Ashima Raizada (Índia) què realitzarà la seva primera exposició a Europa, l'autora del llibre més reconegut sobre cianotipia Annette Golaz (Suïssa), l'especialista en intel·ligència artificial Isabelle Gagné (Canadà), el fundador de la solarigrafía Pawel Kula (Polònia), i la directora del col·lectiu Allkimik, Sabina Suru (Romania), fent tallers, una conferència i una exposició.

Els interessats en participar encara poden formalitzar la seva inscripció en la pàgina web fins a esgotar les entrades per un valor de 180 euros amb un taller i de 230 amb dos. A més, i gràcies a un conveni amb la Universitat de Barcelona, els participants podran beneficiar-se d'un allotjament a un preu reduït durant els dies del festival.