Del 2 al 6 de setembre, l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acull el congrés anual de la European Meteorological Society, que aplega els millors experts en clima i meteorologia de l’àmbit europeu i internacional. S’esperen més de 900 congressistes, 870 dels quals assistiran presencialment i una cinquantena a través de connexió en remot, ja que l’esdeveniment s’organitza en format híbrid.
Un quart de segle
La European Meteorological Society celebra aquest any el seu 25è aniversari i aquest esdeveniment, centrat en com des de la ciència meteorològica i climàtica es pot contribuir a la millor configuració de les polítiques, estratègies i tecnologies cap a una Europa climàticament neutra, el solemnitza. Per això s’ha conformat un complet programa, on es presentaran un total de 1011 treballs de recerca, repartits en 669 ponències orals i 342 pòsters.
Ponències
Les ponències abraçaran un ampli ventall de temàtiques. Entre elles, cal citar la millora de la predicció meteorològica a curt i a llarg termini, l’anàlisi dels fenòmens meteorològics extrems, com afecta el canvi climàtic a la salut, l’exploració noves eines de comunicació científica, o com millorar la qualitat dels registres climàtics del passat. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), com amfitrió del congrés, mobilitza la comunitat de recerca meteorològica i climàtica local, col·laborant en qüestions logístiques, i coorganitzant actes paral·lels, juntament amb l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM), com són la visita a l’Observatori Fabra, al Barcelona Supercomputing Centre o al dipòsit pluvial del Parc Joan Miró. L’SMC tindrà també un paper destacat en l’àmbit purament científic, participant en un total de 31 treballs que es presentaran. Entre les personalitats que assistiran figuren expertes com Liz Bentley, presidenta de l'EMS i presidenta de la Royal Meteorological Society, Brigitte Perrin, cap de comunicació de l'OMM, o Stella Kafka, directora executiva de l'American Meteorological Society. També hi seran presents Francisco J. Doblas-Reyes, director del Departament de Ciències de la Terra del BSC i Aaron Boone, director de la campanya LIAISE, Centre National de Recherches Météorologiques-Météo-France