Com es controla la qualitat de l’aire a una gran ciutat com Barcelona? Fins ara, es feia amb cabines de vigilància repartides per tota la trama urbana, però aquest mes de juny el sistema canvia: la Xarxa de Previsió i Vigilància de la Contaminació Atmosfèrica instal·la una macroestació al bell mig de l’Eixample.

Eixample Barcelona (pexels nick wehrli)

 

A Avinguda de Roma amb Comte d’Urgell

La nova macroestació, molt més gran que les cabines emprades fins ara, s’ubica a la confluència de l’Avinguda de Roma i el carrer Comte d'Urgell, el mateix punt de la retícula de carrers de l’Eixample Esquerre que albergava la cabina que controlava la contaminació en aquest àrea. La nova instal·lació permetrà controlar els contaminants emergents, fins ara no contemplats. Es tracta, en concret, de les partícules ultrafines, els sulfats, els nitrats, l’amoni, els metalls i els compostos orgànics.

També mesura els contaminants convencionals legislats

L’estructura acull també els equips que mesuren els nivells de contaminants legislats, que són el diòxid de sofre -SO2-, diòxid de nitrogen -NO2-, monòxid de carboni –CO-, ozó troposfèric -O3-, partícules de diàmetre inferior a 10 micres i a 2,5 micres -PM10 i PM2,5-, benzè -C₆H₆-, metalls, hidrocarburs aromàtics policíclics-HAPs-, i el carboni negre. La gestió d’aquesta gran estació es durà de manera compartida pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que s’encarrega de l’anàlisi i de la vigilància dels contaminants regulats a la normativa a la ciutat, i el centre IDAEA-CSIC, que s’encarregarà de vigilar els compostos emergents. Justament la nova Directiva europea, que es preveu adoptar el proper mes de setembre, estableix la creació de supersites on determinar aquests compostos i l’intercanvi de coneixement per proposar actuacions de millora de la qualitat de l’aire.

A Barcelona hi ha deu estacions de la XVPCA que mesuren la concentració en l’aire dels principals contaminants atmosfèrics: la nova macroestació de l’Eixample i nou més. Les dades que s’obtenen automàticament i al Laboratori de l’ASPB proporcionen dades sobre la qualitat de l'aire en els diferents punts de la ciutat.