Es porta anys estudiant la possibilitat d'utilitzar-lo perquè és barat, abundant i molt més fàcil de manipular que el liti. Ens referim al ferro, un mineral que pot utilitzar-se també per acumular energia i que es farà servir als acumuladors que la companyia nord-americana Form Energy instal·larà als terrenys d'una de tèrmica en desús ubicada a Minnesota.
Emmagatzemament
A diferència del que succeeix per aquí, als Estats Units tenen clar que la garantia plena de continuïtat de subministrament s'aconseguirà amb les renovables no només mitjançant la instal·lació de més potència (que també), sinó mitjançant la combinació d'infraestructures productores i d'una adequada xarxa d'instal·lacions d'emmagatzemament. De fet, fins Tesla està en això, però el que ens ocupa avui no té a veure amb Elon Musk: qui el promou és Form Energy, una empresa que començarà el 2024 a construir un sistema de bateries de ferro-aire de 10 MW i 1 GWh. La instal·lació estarà en funcionament el 2025.
Per quin ferro?
El ferro és més barat i abundant que el liti i, a més, Occident disposa de nombrosos jaciments. Les bateries que vol construir Form Energy són cel·les plenes de grànuls de ferro que s'exposen a l'aire per crear rovell de ferro que, mitjançant un procés controlat, es torna a convertir en ferro mitjançant l'eliminació de l'oxigen. Amb això, s'allibera l'energia acumulada. Segons estimacions, el cost operatiu del sistema equival a la meitat dels d'una bateria de liti. Per descomptat, hi ha més mètodes d'emmagatzemar energia -un és el bombatge reversible- però la idea de Form Energy no és cap disbarat.