Bayer porta a Espanya des de finals del XIX i, a Barcelona, va tenir fàbrica oberta des dels anys quaranta en ple Eixample, en concret en un xamfrà de París amb Viladomat. La fàbrica es va tancar el 2003 i va ser convertida en un complex residencial que va integrar part de les antigues instal·lacions en les quals, durant anys, es van produir les populars aspirines amb el principi actiu –l'àcid acetilsalicílic- que avui es fabrica a Langreo (Astúries). Fins allà la història, però el futur de Bayer a Barcelona (i a Espanya) no té a veure ja amb el negoci farmacèutic únicament: el futur de Bayer a Barcelona és, sobretot, agrícola.
Agrícola?
Des de 2018, Bayer és la propietària de Monsanto; assenyalada una i mil vegades per organitzacions ecologistes com Greenpeace a propòsit dels transgènics que desenvolupa i, també, de fitosanitaris com el RoundUp o glifosat. Malgrat això, i opinions d'organitzacions ecologistes al marge, Monsanto és un gegant que forma part de Bayer i Bayer centralitza les seves activitats, en concret en Sant Joan Despí: allà té la seva seu per a Espanya i Portugal i allà hi ha, també el Life Hub, la instal·lació que coordina les activitats agroquímiques i biotecnològiques del grup a la península i des de la qual, igualment, s'impulsen diferents projectes sanitaris i farmacèutics. En Bayer Sant Joan Despí treballen més de 600 persones i entorn de la meitat d'elles són dones.
Ecosistema d'innovació
Per a Bayer, el Life Hub de Sant Joan Despí és un centre d'innovació en el qual conflueixen projectes farmacèutics, desenvolupaments agroquímics i, també, esforços vinculats a la digitalització d'un sector, el de l'agricultura en la modernització dels quals vol participar també Bayer. El centre no és l'únic del seu tipus: ciutats com São Paulo, Boston o Lió tenen altres semblances però, per a Catalunya i Espanya, l'important és que n'hi ha un a Barcelona.