Els bessons digitals són rèpliques virtuals de màquines, artefactes o, fins i tot, espais reals realitzades a imatge i semblança que se sotmeten a situacions idèntiques que els seus clons experimenten en la vida real per poder captar mitjançant sensors i altres dispositius reaccions i efectes que permeten predir què succeiria en la realitat. La idea va néixer als Estats Units allà per 2002, quan un enginyer informàtic de la NASA anomenat John Vickers va plantejar la possibilitat de crear representacions digitals de sistemes físics. Serveixen, entre altres coses, per detectar problemes amb temps i resoldre'ls de manera ràpida ja que, en construir una rèplica digital exacta d'un producte i dels entorns en els quals aquest opera, es pot predir el que succeirà al món físic. Fins i tot la UE vol desenvolupar-ne un per predir catàstrofes.

bessó digital

 

La inversió es dispara

Dos dels sectors que més inverteixen en aquests dispositius són l'aeroespacial i el de defensa. Així, i segons l'Institut d'Innovació de Capgemini, els pressupostos destinats a aquest tipus de desenvolupaments han crescut en un 40% i representen ja gairebé el 3% de la inversió total en tecnologia que es realitza en aquests sectors. Els bessons|binocles digitals, assenyala Capgemini, són una "carta estratègica" perquè permet obtenir resultats sense posar en risc materials, persones o capitals.

Tres quartes parts de les empreses aeroespacials i de defensa preveuen desenvolupar-los

Segons l'esmentat Institut d'Innovació, un 73% de les empreses dels sectors aeroespacial i de defensa disposa ja d'un "full de ruta a llarg termini" per desenvolupar sistemes d'aquest tipus. Igualment, el 61% considera que aquestes tecnologies són peça clau de la seva estratègia de transformació digital perquè estalvien costos, redueixen el temps que separa el disseny d'un producte i la seva comercialització i augmenten les vendes. Serveixen, expliquen, per "reduir el temps i els costos de creació de prototips i proves", el que resulta especialment interessant ara que, per imperatiu legal, aquestes empreses afronten també processos de descarbonització que obliguen a desenvolupar nous motors. Per a què construir un prototip i sotmetre'l a dures proves que poden fer-lo malbé de manera irreversible si per a les proves en tens prou amb un bessó digital? Tot això apareix detallat a l'informe Digital Twins in Aerospace and Defense que ha elaborat Capgemini.