Es tracta d'una de les persones més influents en el món de la tecnologia dels últims 40 anys. Sense ell, termes com Microsoft, Windows i l'Office no serien presents en el dia a dia de milions de persones a tot el món. Per això, cada vegada que Bill Gates parla sobre qualsevol assumpte relacionat amb la tecnologia, val la pena conèixer la seva opinió.

En aquesta ocasió, el fundador de Microsoft ha estat requerit pel web Technology Review del prestigiós MIT perquè fes el seu efecte sobre quines han estat les innovacions de 2019 que hi seran entre les quals canviaran el món per millor. Aquests deu avenços han estat els elegits per Bill Gates per completar la seva particular llesta sobre tecnologies innovadores.

La destresa robòtica

Un dels inconvenients principals que tenen els robots encara avui dia, és que malgrat que són tremendament precisos i perseverants en la manipulació d'objectes, si se'ls canvia algun paràmetre del món físic, ja no són capaços d'adaptar-se a la nova situació i, per exemple, agafar una sèrie de peces que han estat desplaçades uns centímetres del lloc original.

No es pot programar un robot perquè descobreixi com agafar una peça amb només mirar-la. Tanmateix, s'estan realitzant importants avanços en aquest sentit a través de simular escenaris possibles virtualment perquè així el robot aprengui a base de prova i error virtuals abans de portar-lo a la pràctica.

Energia nuclear de nova ona|onada

Els nous dissenys nuclears els avenços dels quals estan sent notables aquest any, semblen augmentar les esperances que aquesta font d'energia sigui més segura i econòmica. Entre ells hi ha els reactors de fissió de quarta generació i els reactors de fusió, una tecnologia que sembla que no arribarà fins a 2030, però que està comptant amb destacades innovacions en aquest 2019.

Predir nadons prematurs

Una simple anàlisi de sang pot predir si una dona embarassada està en risc de donar a llum prematurament. Gràcies a avenços com els que estan tenint lloc a la Universitat de Stanford, ja no faran falta mètodes invasius al fetus per conèixer dades clau sobre el mateix. Gràcies a les noves anàlisis de sang que són molt a prop de comercialitzar-se, es pot saber amb certesa si un nadó naixerà prematur i així estar preparats per a això.

Una sonda intestinal en una pastilla

Saber si un nen té problemes greus intestinals, com per exemple la disfunció entèrica ambiental, no és possible si no se li realitza una endoscòpia, prèvia anestèsia. Un procediment que no tenia cap altra alternativa fins que la ciència ha aconseguit dissenyar un dispositiu en forma de pastilla que conté petits microscopis al seu interior. Tota un avenç que estan polint aquest 2019 perquè sigui una completa realitat bé aviat.

Vacunes personalitzades contra el càncer

Els científics estan a punt de comercialitzar la primera vacuna personalitzada contra el càncer. Si funciona com s'espera, la vacuna, que activa el sistema immunitari d'una persona per identificar un tumor per les seves mutacions úniques, podria detenir de manera efectiva molts tipus de càncer.

L'hamburguesa sense carn animal

La gran velocitat a què creix la població mundial i el cost de produir carn de boví, ha portat a la ciència a emprendre'n una altra vies. Fer carn conreada en laboratori implica extreure teixit muscular d'animals i conrear-lo en bioreactors. El producte acabat s'assembla molt al que obtindria d'un animal, encara que els investigadors encara estan treballant en el sabor. Els investigadors de la Universitat de Maastricht als Països Baixos, que estan treballant per produir carn conreada en laboratori a escala, creuen que tindran una hamburguesa conreada en laboratori disponible per al proper any.

Col·lector de diòxid de carboni

Les maneres pràctiques i assequibles de capturar diòxid de carboni de l'aire poden absorbir l'excés d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

Fins i tot si alentim les emissions de diòxid de carboni, l'efecte d'escalfament del gas amb efecte d'hivernacle pot persistir durant milers d'anys. Per evitar un augment perillós de les temperatures, el panell climàtic de l'ONU ara conclou que el món necessitarà eliminar fins a 1 bilió de tones de diòxid de carboni de l'atmosfera aquest segle.

El científic climàtic d'Harvard David Keith ha descobert que les màquines podrien, en teoria, eliminar el diòxid de carboni de l'atmosfera per menys de 100 dòlars per tona, a través d'un enfocament conegut com a captura directa d'aire. La qual cosa suposa que si pogués realitzar-se, abaratiria moltíssim els costos calculats fins ara per altres científics

Un electrocardiograma al canell

El començament de la universalització de la funció d'electrocardiogrames en els smartwatches el 2019 serviran perquè d'ara endavant es detectin instantàniament anomalies cardíaques que fins ara no era possible detectar. Es tracta d'un avenç molt important.

Vàters sense clavegueres

És una de les lluites més importants que ha encapçalat en els últims anys Bill Gates, que totes les persones del planeta tinguin accés a un vàter higiènic sigui on sigui. La falta de sanejaments en tants llocs del món fa que a causa d'això, les malalties, i per tant les morts, s'expandeixin molt ràpidament i perillosament. Ara els investigadors estan treballant per construir un nou tipus de vàter que sigui prou barat per al món en desenvolupament i que no només pugui eliminar els rebutjos sinó també tractar-los.

Assistents d'Intel·ligència Artificial que parlen sense problemes

Ara que tots ens hem acostumat a veure, comprar o gaudir dels altaveus intel·ligents, les Intel·ligència Artificial ha donat aquest any un nou pas de rosca al llenguatge i molt aviat es pot passar de donar simples ordres senzilles a tenir conversa amb els assistents intel·ligents. El salt qualitatiu està a la cantonada i serà molt gran.