Parlar d'Ence és referir-se a un gegant de la indústria nacional que, si bé destaca com a líder europeu en fabricació de cel·lulosa d'eucaliptus és des de fa anys líder espanyol en producció d'energia renovable a partir de biomassa agroforestal. Ara, també vol ser un actor clau en un altre sector verd: el del biogàs. El seu últim projecte, presentat aquest mes de juny, es desenvoluparà a Barbastre, ciutat d'Osca en la qual la companyia vol instal·lar una planta que produirà biometà per a la seva injecció a la xarxa (substituint d'aquesta manera gas fòssil) a partir de la gestió de residus orgànics (ramaders, agrícoles i de la indústria alimentària).

6
 

Altres productes

El procés, a més, servirà segons detalla l'empresa per generar productes amb un alt valor comercial per al seu ús en agricultura, com el fertilitzant orgànic en pelets. La planta s'ubicarà en terrenys propers al peu de la A22 i a uns 5 km. La inversió prevista supera els 20 MEUR. Durant la fase de construcció, generarà 75 llocs|parades directes i, una vegada acabades les obres, 25 en la base d'operació i entre 50 i 75 de manera indirecta gràcies a l'activitat industrial. Aquest 24 de juny, el projecte s'ha presentat a l'equip de govern municipal i a diferents entitats locals.

 
Captura
 

 

Per què a Barbastre?

El del biogàs és un sector amb gran potencial a Espanya i Catalunya que, malgrat això, no té encara el pes que resultaria desitjable en el mix energètic. Per les seves característiques, el biometà que es produeix en aquestes instal·lacions es pot injectar directament a la xarxa de subministrament gasística i una adequada explotació de les possibilitats certes d'expansió que existeixen reduiria la dependència energètica que pateix el país. Hagut compte que les centrals nuclears tenen, per decisió governativa, data de caducitat i que, quan tanquin, la continuïtat de subministrament –així ho detallen organitzacions com Econuclears- es garantirà amb cicles combinats, només un creixement notable de les instal·lacions de producció de biometà permetrà que Espanya no incrementi encara més la seva dependència del gas algerià, rus o nord-americà. Perquè una planta de producció de biogàs sigui viable, i així ho ha explicat a Barbastre el Director de Sostenibilitat d'ENCE, fa falta que l'emplaçament elegit estigui prop d'un gasoducte i que disposi en el seu entorn immediat de prou matèria primera per proveir els digestors en els quals el gas es produeix. Zones agrícoles com l'Alt Aragó (que generen notables quantitats de residus ramaders que acaben vessats en els camps si no es valoritzen adequadament) són, per tant idònies per a aquests desenvolupaments. "Barbastre compleix plenament les necessitats d'un projecte d'aquest tipus. Hi ha possibilitat de fàcil connexió amb les xarxes de gas i disponibilitat de matèria primera. Abans de l'exposició pública, i en línia amb el plantejat per ENCE, volíem presentar el projecte a la ciutadania. Primer s'ha presentat als grups municipals, després a associacions empresarials i, després, a associacions veïnals. És una gran inversió en Barbastre que generarà ocupació i riquesa", explica l'Alcalde de Barbastre, Fernando Torres.

Sense olors

El procés industrial d'aquest tipus de plantes es desenvolupa íntegrament en recintes tancats, amb instal·lacions que disposen de biofiltres i altres sistemes avançats que permeten assegurar el respecte a l'entorn. Així mateix, les ubicacions de cada planta –també de la de Barbastre- se seleccionen perquè s'hi pugui accedir sense necessitat de transitar per nuclis urbans i respectant les distàncies a explotacions ramaderes marcades per la normativa. A Catalunya, la Generalitat calcula que es necessiten fins a dotze noves plantes de biogàs per any d'aquí a 2030 per complir previsions i assolir, amb 80 noves instal·lacions, els 1,3 MW de potència tèrmica de biogàs aquell any. A l'Aragó, i segons l'associació del sector gasista Sedigas, hi ha matèria primera per a 238 plantes. Una d'elles es construirà a Barbastre.