L'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE) acaba d'aconseguir-ho: produir elèctrodes per al seu ús en piles de combustible a partir de restes de biomassa forestal. El projecte es denomina HysTeC i les piles de combustible utilitzada són les tipus PEM (membrana d'intercanvi de protons).
Empremta de carboni
L'ITE, que té la seva seu al Parc Tecnològic de Paterna (València) aconsegueix així reduir l'empremta de carboni a la producció d'hidrogen i, alhora, promou l'economia circular en aprofitar residus d'origen agroforestal. Gràcies a aquesta innovació, el projecte HysTeC ha aconseguit millorar tant l'eficiència com la sostenibilitat de les piles de combustible, reduint la dependència de matèries primeres crítiques i substituint-les per materials més respectuosos amb el medi ambient. En fer servir biomassa en la fabricació d'aquests elèctrodes, s'evita l'ús de components que generen emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, la qual cosa contribueix a una producció d'energia molt més neta.
La pila d'hidrogen amb biomassa
Un altre resultat clau de HysTeC ha estat la implementació d'estratègies avançades de gestió i control en una planta pilot per a la producció d'hidrogen renovable. Aquestes estratègies estan dissenyades per optimitzar el rendiment de la planta i contemplen diferents escenaris de degradació dels components.
"HysTeC ha permès a ITE avançar en la investigació i desenvolupament de solucions tecnològiques sostenibles per a la producció i ús d'hidrogen renovable, contribuint de forma decisiva a la descarbonització del sector energètic", ha assenyalat María Porcel, responsable del projecte.
L'èxit del projecte HysTeC ha estat possible gràcies a la col·laboració amb destacades empreses de la Comunitat Valenciana, entre les quals es troben Grup Dominguis Energy Services (GDES), Laurentia Technologies R&D, Hydros Power, AboWind, Regenera Levante i Inmatex. Aquesta sinergia ha permès avançar en la investigació i desenvolupament de solucions tecnològiques innovadores en l'àmbit de l'hidrogen renovable.