Els projectes de producció de biometà s'expandeixen per tota la península per a, així, provar|tractar de revertir la situació d'infradesenvolupo que es registra en un sector que podria impedir si s'expandeix degudament que, una vegada les nuclears tanquin, la dependència espanyola del gas algerià no sigui tan acusada. Després de les iniciatives de la Generalitat i els diferents projectes activats a l'Aragó i altres territoris per diferents firmes privades, la companyia Genia Bioenergy presenta ara un projecte a Jaén.
Biometà
La nova planta, expliquen els seus promotors, oferirà una solució de gestió sostenible als residus que produeixen les ramaderies i granges porcines del municipi, així com la indústria oleícola de la comarca del Comtat. La intenció és construir una instal·lació amb capacitat de processar i convertir en biometà, compost i fertilitzants orgànics fins a 125.000 tones anuals de purins i altres residus mitjançant un procés biològic natural basat en la digestió anaeròbia.
Producció i inversió
La instal·lació projectada, d'última generació s'ubicaria en un parcel·la de 27 ha i tindria capacitat per produir més de 84GWh/any de biometà, un gas d'origen renovable que pot substituir perfectament al gas natural d'origen fòssil en qualsevol de les seves aplicacions domèstiques, industrials o d'automoció, una vegada injectada a la xarxa de transport de gas. Per fer possible el projecte (que crearà 25 llocs de treball directes i 75 d'indirectes) es necessita una inversió de més de 25 MEUR. Serà capaç Espanya amb aquest i altres projectes d'aprofitar el seu immens potencial de generació de biometà? La condició de potència agroindustrial de la qual encara gaudeix el país ho permetria. Fa falta, això sí, més implicació de les administracions amb una indústria que, a més de ser sostenible, fixa població i crea ocupació en entorns rurals.