Si un canvi de Govern a mitjà termini –o una opinió a curt, que sorpreses més grans ens ha donat l'actual Executiu- no el remeia, Espanya no comptarà finalment amb l'Almacen Temporal Centralizado de Residuos Nucleares que es va decidir el 2011 que es construiria en Villar de Cañas (Conca) i el permís de construcció del qual va paralitzar Pedro Sánchez el 2018, al poc d'arribar a la Moncloa. De moment, la solució que es proposa és que cada una de les centrals nuclears que queden a Espanya emmagatzemi els seus propis residus en espera que, en una data per concretar, es construeixi el que els experts denominen un Magatzem Geològic Profund (AGP), una instal·lació de la qual es va començar a parlar a finals dels 80 i que hauria de complementar l'ATC, on els residus estarien només durant una primera fase que duraria entre 60 i 100 anys. Ara, des de l'Executiu, es pretén agilitar la construcció de l'AGP, que no té ni tan sols emplaçament triat però que, en el millor dels casos, no estaria a punt fins a 2073.

Segons alguns experts en matèria nuclear, existeixen raons que permeten considerar una mala idea la decisió presa encara que, com tot en la vida, és qüestió d'opinions i, per això, avui resumim les raons que permeten qüestionar que es descarti l'ATC i, també expliquem per què el Govern defensa el contrari. A Europa, Finlàndia, França, Gran Bretanya, Suècia i Suïssa disposen o disposaran d'instal·lacions similars a l'ATC.

 

 

A favor

Construir un ATC permet, d'entrada, agilitar el desmantellament ja decidit de les nuclears, ja que els terrenys de les mateixes no hauran d'acollir residus i podran ser utilitzats per a qualsevol ús sense que calgui procedir a descontaminacions i neteges. Alhora, es genera un estalvi, ja que concentrar els residus en un sol emplaçament fa que siguin necessaris menys recursos per gestionar-los i custodiar-los i, finalment, es dota al país d'una infraestructura capdavantera que funcionarà com a centre tecnològic i que, ben gestionada, podria convertir Espanya en un país líder en la gestió eficient de residus nuclears.

En contra

La construcció d'un ATC obliga a mobilitzar abundants recursos (es parla de més de 1.000 milions d'euros, dels quals 300 ja s'haurien invertit) per desenvolupar una solució temporal i complir una funció que es dona per fet pot atendre's amb tants magatzems temporals com centrals nuclears queden en funcionament. Procedidendo així, s'evita el tràfec de residus perillosos pel territori i, també, s'evita el conflicte amb organitzacions ecologistes i amb el Govern de Castella La Mancha, el president del qual no vol la instal·lació i que, aquests dies, assegurava que si l'ATC no es construeix, la regió atrauria més de trenta projectes d'"energia renovable" pressupostats en 800 milions d'euros i capaços de crear "fins a|fins i tot 8.000 llocs de treball", ha dit García Page. En Villar de Cañas, mentrestant, exigeixen que l'ATC no s'oblidi, però hi ha una altra dada important: sense un ATC, i amb la UE considerant sostenible l'energia nuclear, s'obstaculitza (recordem que també s'estan bloquejant els projectes miners d'extracció d'urani) qualsevol decisió futura que pugui prendre's en favor de reactivar la producció d'electricitat mitjançant fissió nuclear a Espanya.