Ceuta, una de les dues ciutats espanyoles del Nord de l'Àfrica, és una illa energètica en la qual els gairebé 200.000 Mwh que els seus gairebé 85.000 veïns demanden cada any es generen mitjançant motors dièsel (99,8%) o de gas (0,2%) segons les xifres de 2022. De fet, el parc de generació de la ciutat autònoma, que no està connectada mitjançant cables elèctrics amb la resta d'Espanya, està format només per turbines de gas o de gasoil instal·lades a la central de generació dièsel que gestiona Endesa. Ara, i segons anunci de la Capitania Marítima ceutina, aquesta situació canviarà: un cable connectarà la ciutat nord-africana amb La Línea de la Concepción.
Sota el llit marí
Les obres estaran completades el juliol de 2025 i el cable que connectarà les dues ciutats s'estendrà sota el llit marí. En els treballs, està previst que participin diferents embarcacions i bussejadors, tot això sota la més estricta seguretat, ja que la Badia de Ceuta és un punt d'alta importància estratègica. En total, s'estendran 58 quilòmetres de cable submarí a una profunditat de 900 metres.
Efecte d'hivernacle
La interconnexió permetrà que Ceuta deixi de produir 300.000 tones de gasos generadors d'efecte d'hivernacle cada any. L'enllaç, de doble circuit a 132 kV, s'estendrà fent servir tècniques de perforació horitzontal per evitar afeccions en platges, zones de bany i espècies protegides. Alhora, i a Algesires, es construirà un nou parc de transformació. Ceuta, amb aquesta connexió, serà encara més espanyola.