Està decidit: el Ministeri de Defensa britànic ha adjudicat ja el contracte del seu nou avió de caça Tempest a la constructora aeronàutica i segon contractista militar més important del món BAE Systems. Ho fa, això sí, amb una condició: que el nou caça de la Royal Air Force incorpori sistemes d'IA que li permetin desenvolupar missions sense tripulació si fa falta.

tempest 3
 

Caça a reacció

El Tempest és un caça a reacció que entrarà en servei el 2035, disposarà de capacitat supersònica, avenços d'última generació i facultats de detecció i protecció que el convertiran en un dels avions de combat més avançats, interoperables, adaptables i connectats del món. L'avió inclourà també sistemes d'IA capaços de coordinar-se amb sistemes terrestres que ajudaran al pilot a prendre decisions en escenaris de combat i, si aquest es troba ocupat en atendre alguna tasca ineludible, podrà guiar els projectils que l'avió dispari.

tempst2
 

Míssils hipersònics

El caça Tempest és ja ell mateix un avió hipersònic, però els seus míssils també ho seran. Tots els seus components seran actualitzables de manera senzilla durant la vida útil de l'aparell, que inclourà també sistemes per burlar-se de radars i tecnologies d'eixam per controlar equips de drons.

Podrà volar sense tripulació

L'avió que prepara BAE Systems podrà volar sense tripulació si és necessari i actuarà llavors com un dron de grans dimensions. Aquesta utilitat és especialment útil per a missions d'alt risc. El projecte que permet fer realitat el Tempest es va activar el 2015 i implica diferents països europeus entre els quals es compta Espanya, però és la Gran Bretanya qui el lidera.