Les xifres no enganyen: cada any es malgasten a tot Espanya entorn d'un milió de tones de menjar. D'aquest volum total tan inquietant, un 78% estava format per productes intactes. Així ho indica el Panell de Quantificació del Malbaratament Alimentari a les Llars Espanyoles que elabora el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Diferents tipologies
Del total de productes que van acabar a les escombraries de les llars del nostre país durant l'estiu passat, un 22% eren productes cuinats o elaborats segons recepta i la resta, aliments frescos o processats. Per categories, el que més acaba a les escombraries són les fruites (95000 tones), les verdures (79000 tones), el pa i la brioixeria 100.000 tones) i els embotits (425000 tones)
Preocupació
Les dades del Ministeri donen què pensar en un país en el que la preocupació més important de les famílies són els elevats preus de la cistella de la compra. En paral·lel, negocis com el de Too Good to Go, l'empresa responsable de l'aplicació que permet recuperar menjar de supermercats i establiments hotelers just abans que no tingui més destinació que l'abocador, es valoren cada vegada més com un avenç certa millora en la conscienciació sobre el malbaratament alimentari. Des d'Europa, la preocupació per aquesta qüestió ha portat a impulsar diferents iniciatives, però el problema segueix allà mentre, cada vegada, el nombre de joves que renuncia a alimentar-se amb productes frescos per no poder pagar-los creix mes rere mes.