L’exclusió bancària és una realitat i, per combatre-la, la Generalitat va activar fa uns mesos un projecte dotat amb quasi un milió d’euros de pressupost per portar oficines bancàries mòbils fins als 503 municipis catalans que no disposen d’oficina bancària. Dues entitats, CaixaBank i Caixa Enginyers, s’encarregaran d’activar-lo després d’haver presentat la millor oferta a la licitació convocada.
Sense alternatives
Entre CaixaBank i Caixa Enginyers prestaran servei a 813 municipis. La primera de totes dues entitats gestionarà l’atenció personalitzada a 503 municipis distribuïts en 41 comarques i la segona, a 313 municipis de 24 comarques diferents. D’aquesta manera, 313 dels 503 municipis sense oficina bancària disposaran de doble cobertura en comptar amb dues visites mensuals (una per entitat) d’oficina bancària mòbil. L’objectiu, detalla la consellera d’Economia Natàlia Mas, es aconseguir que els 307.553 ciutadans i ciutadanes dels 503 municipis de Catalunya que actualment no tenen sucursal bancària vegin com es posa fi a una situació que, indica la consellera, “considerem injusta perquè “cap ciutadà ha de sentir-se exclòs per lloc de residència, edat, competències digitals o recursos econòmics”. Segons les ofertes presentades per les entitats, les oficines mòbils de Caixa Enginyers iniciaran el servei en un termini màxim d’entre sis i nou mesos, en funció del lot. Les de CaixaBank ho faran en nou mesos com a màxim.
Mateixos serveis financers que a qualsevol oficina bancària
Les oficines bancàries mòbils permetran als clients de qualsevol entitat realitzar tots els serveis propis d’una oficina bancària: retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament dels rebuts i els tributs als comptes bancaris; consultar moviments i saldo i obtenir extractes de comptes bancaris, entre d’altres. A més, també prestaran una atenció personalitzada en la gestió tant dels comptes com d’altres productes bancaris i financers d’actiu, passiu i d’intermediació. En 14 anys, Catalunya ha perdut un total de 5.961 oficines bancàries. Segons dades del Banc d’Espanya, ha passat de tenir 8.155 oficines el 2008 a 2.194 el 2022. Es tracta d’una tendència generalitzada a tota Europa que, en el cas de Catalunya, ha estat més intensa: mentre que el nombre d’oficines ha caigut 41% a la Unió Europea i un 58% a l’Estat, a Catalunya el descens ha estat del 73%.
Cada entitat haurà de fer una proposta de ruta que garanteixi la visita de l’oficina bancària mòbil un dia al mes a cada municipi. En el cas dels pobles de fins a 250 habitants, s’hi hauran d’estar un mínim de 30 minuts i, als de més de 250 habitants, no podran baixar de l’hora. Es preveu que les entitats podran visitar entre 3 i 6 pobles per jornada laboral i que els municipis que queden coberts per les dues entitats (un total de 313) gaudiran de dos dies de servei mensual, cadascun amb una entitat diferent.
D’acord amb les bases del concurs, les empreses adjudicatàries hauran d’adaptar els vehicles i incloure-hi la instal·lació d’un caixer automàtic, desenvolupar el programari necessari, mantenir els equips i sistemes i aportar els mitjans humans necessaris per prestar el servei requerit. Els horaris seran: de 8 a 17 hores, amb una hora de pausa per dinar, tret dels divendres, que es farà de 8 a 15 hores. En el període que va del 23 de maig al 30 de setembre, el servei serà de 8 a 15 hores de dilluns a divendres.