La campanya de sensibilització i conscienciació Aprofitem els aliments, que ha impulsat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha permès recuperar un total de 18,6 tones de menjar per mitjà de les diverses activitats organitzades per evitar-ne el malbaratament. Aquests aliments, segons la Calculadora del Valor dels Aliments de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), suposen un estalvi d’11,974.222,7 litres d’aigua i de 9.045,25 kg de CO2.

 

Campanya

La campanya inclou activitats com els àpats Gastrorecup, que són menús elaborats a restaurants amb aliments descartats del circuit comercial i va donar el tret de sortida el passat 19 de setembre amb la participació de 51 restaurants de tot Catalunya. Mitjançant aquests àpats, s’han recuperat 6.000 kg d’aliments i s’han servit un total de 2.500 àpats als diferents comensals assistents. Altra acció destacada ha estat la IV Marató #JoEspigolo, organitzada juntament amb la Fundació Espigoladors i que va comptar amb la participació de més de 130 persones voluntàries que van recuperar 12,1 tones de fruites i verdures. La marató es va dur a terme de forma simultània a Alcoletge (Lleida), el Parc Agrari del Baix Llobregat (Barcelona), Vilafranca del Penedès (Barcelona), Vilanova del Vallès (Barcelona), Cambrils (Tarragona) i l’Armentera (Girona). El producte espigolat, que equival a 44.942 racions, s’ha distribuït a centres de distribució gratuïta d’aliments de Catalunya. Aquesta campanya, es clourà amb el Gran Dinar Popular d’Aprofitament Alimentari que se celebrarà a Girona aquest 5 d’octubre i que compta amb més de 70 voluntaris. Es preveu que s’hi serveixin 400 àpats, a partir de 550 kg d’aliments fruit d’espigolades a camps, de recollides d’excedents a mercats i de la recuperació d’aliments a comerços locals de la zona. També hi participaran quatre cuiners de Girona que lideraran l’equip de cuina: Lluc Quintana, del restaurant Can Xapes; la Susanna Domingo, de Menjar Casolà; la Carme Picas, d’El Ginjoler, i l’Hugo Pérez, del restaurant Hakuk Gastrobar. Aquesta activitat s’organitza amb el suport de la Fundació Banc dels Aliments de Girona, la Plataforma Aprofitem els Aliments, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona, a més d’altres entitats locals. Així mateix, s’han dut a terme altres activitats, com l’exposició “35 anys aprofitant els aliments de manera solidària”, que organitza la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, i també les activitats de teatre, ràdio i showcooking que es van fer durant la Festa Major de Barcelona.

 

Una acció de l’Estratègia alimentària de Catalunya

La campanya “Aprofitem els aliments” forma part de l’estratègia del Departament per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s’emmarca dins l’Estratègia alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular. La campanya es du a terme juntament amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors.