Els increments de temperatura, els canvis en el règim de pluges i la radiació solar més gran derivada impacten per a dolent en els cultius vitícoles, la qual cosa afecta directament la qualitat i el volum de la producció vinícola espanyola. Per combatre aquests canvis encara incipients, s'ha activat un projecte finançat amb fons Next Generation en el qual es combinen sistemes d'IA, plaques solars i bessons digitals.

 

En què consisteix?

La iniciativa, denominada VidVolt 4.0 es desenvolupa a camps en els quals s'ha procedit a la instal·lació de plaques solars compatibles amb els cultius vitícoles. Aquestes, a més de produir energia, actuen ara com sensors que permeten mesurar el flux d'energia solar que reben les vinyes. Alhora, i mitjançant un bessó digital, s'assagen escenaris virtuals amb diferents variables que permetran conèixer de quina manera el raïm adquireix millors qualitats per al seu ús vinícola posterior.

Múltiples implicats

El projecte, finançat pels fons Next Generation de la Unió Europea a través del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, compta amb la col·laboració d'entitats com la Fundació Ibermática, INNOVI–Clúster vitivinícola Català, Clúster Energia eficient de Catalunya, Km0 Energy, Tamic i Incavi. Alhora, és una evidència més que els complexos agrovoltaics poden, em molts casos, ser una solució de futur, ja que la presència dels panells solars pot reduir el nivell de radiació solar que arriba a les vinyes i, alhora, oferir un ingrés complementari.