Fins i tot fa res, eren imatges pròpies de països molt llunyans i, cada vegada que apareixien, feien als més més grans de la casa recordar èpoques passades més difícils i desitjar-nos que mai no les visquéssim però, avui, sense que aquells avis nostres que ens advertien per aquí, veiem aquestes imatges en directe i en primera persona al supermercat o la botiga que tenim sota de casa. Per què succeeix? De veritat anirà això a pitjor i arribarà fins i tot a ser difícil aconseguir els productes més bàsics? S'ha acabat l'abundància que vam conèixer?

Preparar-se per a l'escassetat

Els productors de llet, carn i ous consultats aquests dies per Efeagro, la divisió dedicada al camp de la coneguda agència de notícies, coincidien: no som davant d'una crisi de desproveïment, però sí que hem d'enfrontar-nos a moments puntuals d'escassetat. Es produeix menys i el que es produeix, surt més car. A més, la distribució no paga més els productors, que han d'assumir la majoria dels sobrecostos derivats de les pujades de pinsos, carburants i electricitat. La solució? Produir menys i això, clar, et perjudica a tu.

1582190872 291135 1582192738 notícia normal
 

Els ous

Sí, és veritat: cada vegada n'hi ha menys. La producció ha minvat dràsticament en els últims mesos per diverses raons: el pinso costa més, el sistema intensiu de producció amb gallines en gàbies s'està eliminant per atendre les normatives europees de benestar animal i, a més, diferents països europeus estan vivint episodis de grip aviària. Ja no queden excedents i, per això, els preus han pujat fins i tot un 48% des de gener passat.

1583835714 605008 1583835996 notícia normal
 

La llet

A Espanya, fa molts anys ja que en consumim més del que produïm però, a més, succeeix que cada vegada tenim menys granges. La producció nacional ha caigut un 4% l'últim any perquè s'han sacrificat 26.000 vaques lleteres. Per què? Doncs perquè no surt a compte: per la llet es paga poc i malament al productor, que prefereix produir menys i destinar carn a part de la seva cabana, ja que es paga millor. Això sí, no parem d'importar: un 17% en els últims dotze mesos. En definitiva, llet més cara i menys disponible.

La carn

Carn, de moment, hi ha de sobres, però és més cara. La producció, això sí, ha baixat, perquè els pinsos són més cars i al ramader li surt més a compte produir menys i més car. Els productes d'alta gamma (garrins, lechazo, ternasco o ternera Prèmium) no escassejaran, però cura amb la carn de consum diària. El sector adverteix que, durant 2023, hi pot haver "menor disponibilitat d'aliment". Serà per això que hi ha ja qui s'afanya a elaborar carn sintètica? Per la meva part, si la proteïna ha d'acabar venint d'un laboratori o, també, d'insectes i similars, els avanço ja que em faré vegetarià.