A les grans ciutats espanyoles s'estima que existeixen encara uns 150 sistemes de calefacció central dissenyats per cremar carbó i és més que previsible que s'acabin eliminant en els propers mesos, però a determinades zones de Lleó, Terol, Palència, Còrdova i, per descomptat, Astúries, perviuen encara a molts habitatges particulars cuines, estufes i sistemes d'aigua calenta que utilitzen aquest mineral per funcionar. Són totes elles zones amb un passat econòmic vinculat a la mineria del carbó i avui viuen una paradoxa: toca pagar a preus mai vistos el mineral que, fins i tot no fa tant, s'extreia de mines avui tancades i que arribava a molts treballadors i extreballadors de les explotacions com a part del seu salari.

cuina bilbaïna
cuina bilbaïna

La tona, gairebé a 600 euros

A Lleó i Palència, la tona de carbó costa avui 570 euros si es lliura a domicili i 550 euros si l'usuari es desplaça fins al magatzem per carregar-lo en un vehicle i portar-lo ell mateix al seu domicili. Són preus mai vistos abans en unes zones on el carbó mai no va ser un problema i en les quals els més més grans|majors (i també molts joves) es neguen a desfer-se de les velles cuines bilbaïnes i veuen a les estufes tradicionals una alternativa eficaç per combatre els elevats preus del gas i l'electricitat. En aquest vídeo del divulgador de Palència Fray Sulfat podeu veure com funciona una d'aquestes cuines.

D'on ve?

En el cas de Ponferrada, la capital del Bierzo, el carbó que allà es comercialitza procedeix de Kazajstán i arriba a la ciutat procedent de ports asturians o gallecs. Amb tot, aquestes cuines i sistemes de calefacció tenen els dies comptats ja que fins i tot Hunosa, que està obligada per contracte a lliurar carbó com a part del salari o la pensió a més de 1.500 persones a tot Astúries, es veu obligada a comprar carbó a tercers per atendre aquesta demanda. Tot, tanmateix, dependrà de com evolucioni la crisi energètica en curs: la central gallega d'As Pontes torna a cremar carbó i en les Corts de Castella i Lleó es discutirà una Proposició No de Llei que planteja canvis en la legislació vigent que permetrien reobrir mines del negre mineral a Espanya.