Per més que la tecnologia avança en el cas dels telèfons mòbils, no tots els aspectes milloren al mateix ritme. Un dels problemes amb què hem de bregar en el dia a dia continua sent l'autonomia de les bateries, perquè encara que aquestes són cada vegada una mica més potents, les necessitats per poder treure-li el màxim partit als dispositius també creixen. I el cas és que normalment les bateries no arriben a durar-nos més que un dia i en ocasions ni si més no això.
Habitualment carreguem el mòbil a casa, a la feina o en fins i tot al cotxe, però no sempre és possible, i en casos en els quals el telèfon està a punt d'apagar-se o senzillament s'ha quedat sense bateria, busquem qualsevol manera de carregar-lo. I entre els llocs on podem fer-ho es troben els aeroports, les estacions d'autobús, cafeteries, restaurants de menjar ràpid, universitats, hospitals i diversos llocs públics en els quals podem trobar una varietat de cables amb tota classe d'adaptadors o ports USB per tornar a reviure el mòbil.
El problema està que no sabem si recarregar la bateria del telèfon en aquests llocs a l'abast de qualsevol són segurs o no, i malgrat tot, davant de la possibilitat de quedar-nos sense l'ús del mòbil, acabem cedint a la necessitat i el connectem.
Però si atenem els consells dels experts en tecnologia, en seguretat o fins i tot a les autoritats, carregar el telèfon mòbil en un lloc públic pot causar-nos més d'un problema de què ens podem acabar penedint. A continuació veurem per què.
L'encaixada
Conegut en la terminologia tecnològica anglosaxona com a handshaking, l'encaixada s'aprofita que els connectors són un conducte de dades i d'energia bidireccional, i d'aquesta manera si aquests cables o adaptadors estan manipulats, poden prendre el control o robar les dades d'un mòbil. Fins i tot quan el telèfon estigui només en manera de càrrega i bloquejada, pot transmetre el nom de l'usuari, el del proveïdor de telefonia, el llistat dels arxius i el número de sèrie a partir del sistema operatiu del telèfon.
D'aquesta forma, el mòbil pot quedar infectat pel hacker i ser perseguit a través de l'identificador del telèfon.
El robatori d'arxius
També conegut com juice-jaking al món, es tracta de modificar els ports USB per robar les dades d'un mòbil. A més, el delinqüent es beneficia que els smartphones estan fets perquè s'obrin de bat a bat les seves dades quan els connectes a un port USB. Un dels exemples possibles de robatori d'arxius per mitjà del juice-jacking és el d'un cotxe de lloguer que hagi estat preparat per un hacker per aconseguir les dades de qui connecti el seu mòbil a l'USB del vehicle. Perquè al cap i a la fi, els sistemes d'àudio d'un cotxe poden copiar les dades del teu mòbil cada vegada que el connectis per mitjà d'aquesta entrada.