Els monestirs de San Millán de la Cogolla (Yuso –que significa a baix- i Suso –traduïble per dalt en l'espanyol actual) es consideren bressol del castellà (o espanyol) gràcies a les Glosses Emilianenses, una sèrie d'anotacions manuscrites en un còdex en llatí (l'Aemilianenseis 60) que daten de finals del segle X o principis del XI i es consideren el primer testimoni escrit del que avui entenem com a idioma espanyol. Per això, aquests monestirs es consideren el Bressol del Castellà i, des de la Universitat de la Rioja i el Govern d'Espanya, s'ha activat entorn d'ells un projecte de desenvolupament en el qual l'idioma espanyol és protagonista. El projecte es denomina Vall de la Llengua.

monestir de yuso
 

81 milions d'euros

La Vall de la Llengua, que disposa d'un pressupost de més de 80 milions d'euros, contempla la creació a La Rioja d'un pol de desenvolupament territorial que, esperen els seus promotors, tindrà impacte a tot Espanya i la resta de països hispanoparlants. El projecte preveu actuacions en àmbits com l'aprenentatge d'idiomes, el turisme, la cultura o el llenguatge científic i s'espera que activi diferents oportunitats de negoci lligades a eines com la intel·ligència artificial. Totes elles tenen l'espanyol com a protagonista, són innovadores, sostenibles i digitals.

Centre d'Intel·ligència de la Nova Economia de la Llengua i Observatori Global de l'Espanyol

El Centre d'Intel·ligència de la Nova Economia de la Llengua és un dels actius del projecte Valle de La Lengua i, per al seu desenvolupament, disposa de 20 milions d'euros que aportarà elñ Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digita per concretar àmbits del projecte com la formació i divulgació de la intel·ligència artificial en espanyol o l'evolució de Dialnet. A més, el projecte també inclou la posada en marxa de la seu permanent de l'Observatori Global de l'Espanyol, que s'encarregarà d'analitzar i estudiar la situació de l'espanyol al món. Aquesta part del projecte compta amb el suport del Ministeri d'Afers Estrangers.

Pol de desenvolupament territorial d'aprenentatge, cultura i turisme

Al temps, el Ministeri de Turisme participa a la Vall de la Llengua amb una inversió de 17 milions d'euros que permetrà recuperar, museïtzar i digitalitzar el patrimoni lingüístic, paisatgístic i cultural de la zona per oferir al visitant una experiència immersiva, creativa i interactiva. Així, es crearan espais experienciales com la Casa de la Poesia a Berco o la Casa del Teatre a Badarán i, entorn d'ells, s'espera activar una xarxa d'allotjaments turístics. El programa es completa amb la posada en marxa del Campus Vall de la Llengua, una proposta formativa que es desenvolupa amb la Universitat de La Rioja i que destaca pel seu caràcter avantguardista i innovador i inclou estades presencials a la Vall de la Llengua, la qual cosa contribuirà a dinamitzar la zona. El projecte Valle de la Llengua situa La Rioja com a protagonista de la revolució de la tecnologia del coneixement i la intel·ligència artificial, la principal matèria primera de la qual és la llengua i que marcarà de manera determinant el desenvolupament econòmic i social dels territoris en les pròximes dècades.