Dels bessons digitals s'explica sempre que és una de les tecnologies més desconegudes però, també, amb més capacitat d'incidir en la vida quotidiana. En medicina, permeten provar tractaments sense risc per al pacient i en matèria de protecció civil, poden arribar a predir amb certesa les conseqüències de qualsevol desastre natural sobrevingut. També, per descomptat, optimitzen la gestió quotidiana en empreses de serveis i transport i, per això, les administracions que es decideixen a invertir en bessons digitals creixen mes a mes. Ara, el Govern de Castella La Manxa s'apunta a la moda.

bessó digital

 

Per què ara i a Castella La Mancha?

El bessó digital que Castella La Manxa desenvolupa es vol que predigui l'evolució de l'economia, la sanitat, el turisme i fins als incendis forestals a les províncies de la Comunitat Autònoma. Es tracta, per tant, d'un projecte molt ambiciós que exigeix desplegar sensors per tot el territori de la regió i, per descomptat, una infraestructura de núvol que només una empresa com AWS és capaç de desenvolupar.

Pioners

Des del Govern que presideix García-Page indiquen que es consideren la primera administració del seu tipus que implementa un bessó digital per "millorar els serveis a la ciutadania i mesurar l'eficàcia de les polítiques que s'apliquen. Així ho considera Juan Ángel Morejudo Flores, viceconseller de Transformació Digital del govern regional. De moment, ja tenen resultats: l'han fet servir per descobrir que espais són els millors per instal·lar panells solars als voltants d'un centre empresarial de Talavera de la Reina. Allà, precisament -a Talavera- volen instal·lar Facebook i Meta un centre de procés de dades.

Amb motiu de la implementació de càrregues de treball en AWS, la regió ha aconseguit reduir l'impacte mediambiental dels seus projectes tecnològics. A més, s'han començat a construir solucions natives al núvol, utilitzant microserveis i contenidors per recopilar i processar dades per a un bessó digital de la regió i per a la presa de decisions informada amb dades.