Catalunya lidera el repartiment de fons europeus destinats a finançar projectes de recerca i innovació dins del territori espanyol amb el 32,6% del total. Aquestes xifres representen un increment d’1,6 vegades respecte els fons atrets en l’anterior programa marc d’R+D (Horizon 2020) en el mateix període. 

 

Tercera regió europea en captació

A més, Catalunya és la tercera regió de la Unió Europea que ha captat més fons europeus en projectes de recerca i innovació durant la primera meitat de l’actual programa marc, l’Horizon Europe 2021-2027. Així, Catalunya ha obtingut 1.015 milions d’euros d’ajuts competitius d’aquest programa europeu en els seus tres primers anys, del 2021 al 2023. Aquesta xifra representa el 3,54% del total europeu, el doble del que pertocaria a Catalunya per volum de població. Únicament superen a Catalunya les regions d’Ile-de-France (França) i Alta Baviera (Alemanya) i se supera en quantia captada a Finlàndia, Dinamarca, Portugal o Irlanda.

Centres de recerca i universitats

Els centres de recerca i les universitats han captat en conjunt un total de 631,5 milions d’euros al llarg dels tres primers anys del programa marc Horizon Europe, xifra que representa el 61,3% dels fons europeus percebuts a Catalunya durant aquest període. Un 26,1% dels fons han estat atrets per centres de recerca que formen part del sistema CERCA, un 24,5% per universitats i un 11,6% per d’altres centres d’R+D. La captació de fons del conjunt de centres CERCA la situa en tercera posició entre les entitats amb més participació, per darrera de Helmholtz i el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i per davant dels instituts Fraunhofer i Max Plank.

Destaquen especialment els resultats obtinguts pels agents de recerca catalans en els programes d’ajuts de Ciència Excel·lent, amb la captació del 4,4% dels fons atorgats del programa de talent Marie Sklodowska-Curie de formació i mobilitat d’estudiants per valor de 65 milions d’euros o del 3,6% dels ajuts adjudicats pel Consell Europeu de la Recerca (ERC, sigles en anglès) per a projectes de recerca de frontera, amb un total de 170 milions, que representa un 3,4% dels ajuts de la UE i un 51,1% de l’Estat espanyol. Molt rellevant també és la participació en els ajuts del Consell Europeu d’Innovació (EIC) amb més de 34 milions d’euros captats (4,5% del total europeu) per explorar i desenvolupar idees disruptives i d’alt impacte econòmic i social. Un 61% del nombre de beneficiaris catalans durant el primer trienni de l’Horizon Europe han estat empreses. Concretament, 321 companyies catalanes han obtingut 349 milions d’euros.