Catalunya celebra entre els dies 11 i 13 de juny la Setmana Europea de l’Energia Sostenible amb la finalitat de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de transformar l’actual model energètic i esdevenir una societat descarbonitzada. Aquest 2024 la campanya insistirà en les possibilitats i els avantatges que ofereix posar en comú l’energia autoproduïda mitjançant fórmules com les comunitats energètiques.

plaques solars sostenible energia PIXABAY

 

 

Compartir

El lema d’enguany és prou explícit: Ara és l’hora de compartir l’energia renovable. Sota aquest paraigües, se celebraran diverses activitats arreu del país fins a finals de juliol. Entre els objectius està l’apoderament de la ciutadania, la participació, la conscienciació i, és clar, l’estalvi i l’eficiència energètica i la promoció de les energies renovables. Catalunya, que aspira a assolir la neutralitat climàtica l’any 2050.

Autoproducció

Autoproduir l’energia a partir de fonts d’energia renovables i compartir-la de manera organitzada és un pas fonamental per, expliquen des de la Generalitat, situar la ciutadania al centre del model energètic. Aquestes noves modalitats de producció es canalitzen a través de fórmules com les comunitats energètiques o l’autoconsum col·lectiu, entre d’altres, permeten que cada persona pugui passar de ser només consumidora d’energia a ser productora i/o gestora, prengui consciència dels seus consums i la seva relació amb l’energia, i també pugui obtenir beneficis, com una factura energètica més reduïda o una menor dependència del conjunt del sistema energètic.

Les comunitats energètiques són una forma d’organitzar-se entre la ciutadania, les pimes i/o les administracions locals per decidir com produir, gestionar i utilitzar l’energia amb l’objectiu de beneficiar-se col·lectivament, tant des d’un punt de vista ambiental, econòmic com social. Poden anar més enllà de l’àmbit elèctric, abastant l’autogeneració d’energia tèrmica, les millores en eficiència energètica o el desenvolupament de sistemes de mobilitat sostenible. La gran majoria es basteixen a l’entorn d’equips d’autoconsum fotovoltaic, àmbit en què Catalunya ja compta amb més de 100.000 instal·lacions i més d’1 MW de potència instal·lada.