Catalunya vol evitar que a qualsevol de les quatre províncies que l’integren se sofreixi una catàstrofe com la causada per el incendi de l’edifici del barri valencià de Campanar aixecat al seu dia amb materials altament inflamables. Per aconseguir-ho, la Generalitat activa un grup de treball impulsat pel Departament de Territori que tindrà com a feina principal identificar si hi ha edificis a Catalunya amb revestiments de façanes construïts amb materials inflamables.

 

Immediat

El grup es constituirà aquest 5 de març i en formaran part experts en la matèria capaços de desenvolupar els treballs necessaris per a la prevenció de les possibles problemàtiques amb les façanes ventilades abans de l’entrada en vigor el 2006 del Codi Tècnic de l’Edificació (CTE). La decisió de crear el grup sorgeix d’una proposta del Departament de Territori formulada arran del devastador incendi de l’edifici d’habitatges de València, activat partir d’un foc que es va propagar ràpidament per la façana de l’edifici, construïda amb materials combustibles en el seu revestiment exterior.

Membres

Del grup, formaran part la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, competent en matèria d'arquitectura en els àmbits relacionats amb l'edificació, el patrimoni construït i l'espai públic; el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que gestiona els visats de projectes d’edificació d’obra nova i rehabilitació i compta amb l’Oficina Consultora Tècnica (OCT); el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (CATEB), que gestiona els visats de projectes de rehabilitació de façanes; el Col·legi d’Enginyers Industrials (CEI), amb membres que disposen de coneixements específics en instal·lacions i també sobre l’aplicació de la normativa contra incendis; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on es desenvolupen projectes de recerca que poden ser d’interès per a la determinació i la prevenció d’incendis en façanes ventilades; el Institut de Tecnologia de la Construcció (ITeC) i, finalment, l’Associació Catalana de Municipi i la Federació Catalana de Municipis com a representants dels ens locals, que gestionen les llicències d’obres.

Aquest grup d’experts treballarà per definir les accions i mesures pertinents en relació a la problemàtica que poden tenir els edificis construïts a Catalunya de tipologia similar al sinistrat a València. Des del 29 de març de 2006, el Codi Tècnic vigent obliga a comunicar tant el inventari dels materials com la documentació dels projectes constructius als col·legis professionals. El CTE és el marc normatiu pel qual es regulen les exigències bàsiques de qualitat que han de complir els edificis, incloses les seves instal·lacions, per satisfer els requisits bàsics de seguretat i habitabilitat.