Catalunya és un territori en el qual s'investiga i molt, però la població no és conscient d'això tant com degués. Sense saber-lo, moltes famílies viuen al costat de centres d'investigació capdavanters i aquesta situació, considera la Generalitat, no ha de seguir. Per això, han activat una nova eina: el Mapa del Coneixement de Catalunya.

investigador laboratori / Pexels
 

Per a què serveix?

L'eina apropa a la ciutadana tota l'activitat científica i acadèmica que es realitza a Catalunya gràcies a una eina de geolocalització que permet accedir a la informació dels diferents centres i infraestructures d'investigació. També es pot consultar l'oferta formativa de les 12 universitats catalanes, que es desenvolupa en facultats i escoles de tot el territori. El Mapa, accessible a través del web del Departament de Recerca i Universitats, situa al territori les 459 localitzacions del sistema d'investigació i universitats de Catalunya i ofereix aquesta informació a la ciutadania de manera fàcil i intuïtiva. La persona interessada pot buscar la informació per ubicació (per exemple, "vull saber quins centres hi ha a les Terres de l'Ebre") o per tipus d'estudis o missió dels centres ("vull saber on puc estudiar Medicina o bé vull conèixer els instituts d'investigació que hi ha a Tarragona"). Així mateix, es poden fer consultes a través dels filtres de la part superior o bé fent clic dins del mateix mapa.

Compatible

El mapa és compatible i s'integra amb la resta d'eines d'informació pública de les quals ja disposa el Departament de Recerca i Universitats com, per exemple, Canal Universitats. En aquest sentit, si l'usuari o usuària del mapa fa clic en l'oferta d'estudis que s'ofereixen en una facultat determinada, té a la seva disposició l'enllaç a la fitxa d'aquests estudis de Canal Universitats on podrà consultar la nota de tall|cort o nombre de crèdits que l'integren, entre d'una altra informació. Així mateix, disposarà de l'enllaç per anar al web de la facultat. L'objectiu d'aquest mapa és oferir informació de manera fàcil a la ciutadania i, fer-ho, integrant eines ja consolidades per garantir que les dades sempre siguin correctes i actualitzades. Actualment, Catalunya disposa de 59 centres d'investigació, 12 universitats, tres grans infraestructures científiques el Barcelona Supercomputing Center, el Sincrotró Alba i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica), 11 infraestructures singulars, tres observatoris astronòmics, 16 parcs científics i tecnològics i més de 1.500 grups d'investigació reconeguts.