Ja hi ha xifres: una Catalunya plenament descarbonitzada el 2050 és possible, però faran falta, com a mínim, mig milió d'instal·lacions d'autoconsum energètic en servei. En tancar-se el 2023, hi havia poc més de 100.000.

 

ICAEN

Per assolir aquesta xifra, la Generalitat administra des de 2021 diferents paquets d'ajuts finançats amb diners procedents dels Fons Europeus Next Generation. L'entitat responsable d'aquests fons és Institut Català d'Energia (ICAEN), però encara queda molt treball|feina a fer: la Prospectiva Energètica de Catalunya per a l'any 2050 calcula que, juntament amb l'electrificació de la demanda i la reducció en el consum d'energia, fa falta que s'activin 500.000 instal·lacions d'autoconsum d'aquí a l'any 2050 per assolir el repte de la descarbonització de l'economia i la societat catalana. Si avui funcionen 100.000 i per a 2050 queden 26 anys, serà imprescindible que, cada any, s'activin unes 16.000. De moment, les xifres no són dolentes, ja que el 2023 es van activar prop de 30.000.

L'autoconsum, una prioritat per Catalunya

L'autoproducció d'electricitat a partir d'energia solar fotovoltaica ha estat i és una prioritat per a Catalunya, en la mesura que és un dels eixos bàsics per a la transició cap a un nou model energètic nou. La generalització de la pràctica de l'autoconsum, explica a la Generalitat, "és un termòmetre de la implicació de la ciutadania amb la transició energètica". Tanmateix, existeix un altre problema: en el referit a grans instal·lacions renovables, Catalunya no està en el grup en cap. Ni al subsector de l'hidrogen ni, tampoc, en el fotovoltaic. I les nuclears, si ningú no el remeia, tancaran.