Des d’aquesta setmana, l’accés per part de cada ciutadà a les seves dades clíniques principals és molt més senzill a Catalunya: el Departament de Salut de la Generalitat posa a disposició de la ciutadania noves solucions digitals que faciliten l’accés al sistema sanitari i apoderen l’usuari, permetent-li disposar de la informació pròpia en tot moment i compartir-la amb altres sistemes de salut territorials per tal de millorar la seguretat clínica. El sistema se denomina Blue Button.
Dades de salut per compartir
El sistema sanitari públic crea així una eina que posa en mans dels usuaris la possibilitat d’utilitzar les seves dades clíniques per compartir-les amb total seguretat amb altres sistemes sanitaris o amb àmbits com el de recerca. El Blue Button és una iniciativa que va néixer als Estats Units l’any 2010 com a solució digital perquè els veterans de guerra poguessin accedir i disposar dels seus registres mèdics en tot moment i a tot arreu. A Catalunya, la funcionalitat s’incorpora a l’apliació La Meva Salut seguint els estàndards establerts per la Unió Europea (l'EU Patient Summary), en línia amb les guies d'implementació certificades per la Integrating Healthcare Enterprise (IHE).
Les dades que es recullen i codifiquen com a resum del pacient són les que ha marcat la Unió Europea per a tots els sistemes de salut europeus, garantint l’accés a la informació de salut amb portabilitat digital i la interoperabilitat entre sistemes de salut: diagnòstics, tractaments, vacunes, resultats de proves i al·lèrgies. A Catalunya, a més, actualment es poden descarregar també les altes mèdiques, i en el futur s’ampliarà la informació disponible. Les persones que vulguin disposar d’aquestes dades podran descarregar els documents a través de La Meva Salut, en format XML, des de la secció “Dades personals”.
EU Patient Summary
Tot plegat, s’activa a Catalunya en el mateix moment que l’EU Patient Summary entra en funcionament també a França, Portugal, Croàcia, Luxemburg i Malta dins del marc de la Directiva 2011/24/UE d’Assistència sanitària transfronterera, que promou la cooperació i intercanvi d’informació entre estats membres. El resum conté les principals dades clíniques del pacient. La persona que sol·liciti assistència mèdica no programada fora del seu país d’origen no ha de fer res prèviament perquè el professional disposi del resum, tan sols autoritzar-lo en el moment de l’assistència. Aquest servei ajudarà a indicar el tractament més adequat, evitar possibles riscos en cas d’al·lèrgia i superar barreres lingüístiques. Aquest projecte està activat a altres CCAA com ara Andalusia, Aragó, el País Basc, Castella i Lleó, Canàries, la Comunitat Valenciana, Extremadura i la Comunitat de Madrid. Segons el Minisiteri de Sanitat, durant la resta d’aquest 2023 s’incorporaran la resta de CCAA.