Les prop de 80 plantes de compostatge que actualment funcionen a Catalunya tracten 1,2 milions de tones de residus orgànics i produeixen cada any unes 300.000 tones de compost o adob orgànic. A més de ser una indústria sostenible, genera ocupació. Convé, això sí, anar amb compte amb el seu origen, perquè el compost que s'elabora, per exemple, amb llots de depuradores, pot arribar a contenir restes d'antibiòtics i metalls pesants. En les plantes catalanes, el control és màxim.

 

 

D'on ve el compost

Es poden convertir en compost els residus que formen la fracció orgànica de la recollida selectiva, les dejeccions ramaderes, els llots de depuradora, les restes vegetals i els residus orgànics de la indústria agroalimentària. Sobre els seus usos, la Generalitat ha elaborat un estudi segons el qual les plantes que tracten dejeccions ramaderes, restes vegetals i residus orgànics tenen un millor coneixement del mercat del compost, dels seus possibles usos i dels usuaris que les plantes públiques. D'altra banda, les plantes de compostatge públiques, en disposar menys connexió amb el sector agrari, tenen més dificultats per comercialitzar els seus productes i ofereixen preus més baixos. Malgrat això, coneixen millor les normatives de fertilitzants i de residus aplicables. El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica mitjançant processos de compostatge i el producte resultant, reutilitzat al sector agrícola, millora de la fertilitat de terres i la rendibilitat de cultius.

Solució a un problema

L'activitat d'aquestes plantes permet que els residus que s'utilitzen per produir aquests adobs tinguin ús i no sigui necessari invertir recursos addicionals en la seva eliminació. El compost és un producte molt apreciat per productors ecològics i, també, per jardiners i, per promocionar-lo, des de la Generalitat s'activen diferents iniciatives i cursos de capacitació. Entre les iniciatives més destacades figura la Setmana Internacional del compost, esdeveniment que té lloc cada any durant el mes de maig i sol incloure des de fires a tallers explicatius i accions promocionals per donar a conèixer les virtuts d'un producte sostenible i autòcton que dona nova vida a residus que podrien arribar a convertir-se en un problema.