La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l’economia agroalimentària catalana, i un dels pilars de la seva internacionalització. Gràcies a una zona plena de diversitat i un clima mediterrani suau, Catalunya ofereix una gran varietat de fruites amb una particularitat única: l'agricultura es realitza sota un sistema de producció integrada. Cada any, la CCAA produeix 901.005 any 2023. La poma i la pera catalanes representen més del 50% de la producció estatal i la importància de la fruita de pinyol també és notable, ja que vora el 30-35 % del préssec i la nectarina que es produeix a Espanya és catalana. Aproximadament el 90% de la fruita es destina a vendre al consum en fresc, i el 10% té com a destí la indústria transformadora.

 

Sector exportador

El sector de la Fruita i Horta és el tercer sector exportador agroalimentari tant en valor com volum durant el 2024 (gener-juliol). El sector, en conjunt, va exportar 628.934 tones i per un valor de 808,46€ entre gener i juliol de 2024, el que suposa un increment del 13,81% en volum i un 4,57% en valor respecte el mateix període del 2023. Pel que fa només a la fruita, entre gener i juliol de 2024, Catalunya ha exportat 422.993 tones per valor de 597M€, representant un increment tant en volum (+6,84%) com en valor (+5,16%) respecte de 2023. El 2023 el sector va recuperar les dades històriques de producció i d’exportació després d’un exercici (2022) marcat per les condicions climàtiques (gelada març). Catalunya exporta, històricament, entre un 70% i un 80% de la fruita (en relació a la seva producció) als mercats estrangers i està present en les cadenes europees i internacionals més exigents quant a qualitat, traçabilitat i seguretat alimentària. Amb dades de 2023 aquesta xifra supera el 90%.

90 empreses a Fruit Attraction

Dins d’aquest context, un total de 90 empreses catalanes participen a l’edición 2024 de Fruit Attraction, la fira internacional del sector que acull Madrid. En els últims 5 anys (2018-2023) l’exportació de fruita ha incrementat un 30,76% en valor tenint en compte que el volum pràcticament s’ha mantingut (lleugera disminució del 0,29%). Aquestes dues dades ens indiquen que estem posant en valor la nostra fruita als mercats internacionals i representant un increment del 31% en el rati Valor-Volum d’exportació. La Unió Europea és el mercat natural per la fruita europea i on la majoria dels productors mundials hortofructícoles destinen les seves exportacions. Molts països productors procuren produir cada vegada més, molt per sobre de la seva demanda interna, per vendre a Europa, on gaudeixen d'un tracte preferencial no recíproc quan han de rebre les fruites europees. Alemanya és el principal destí de les exportacions de fruita de Catalunya, seguit d’Itàlia i França. Els principals països destinataris del préssec i la nectarina catalans són els de l’Europa Occidental que pertanyen a la Unió Europea, com ara Alemanya, Itàlia, França, Regne Unit, Polònia, els Països Baixos, Bèlgica, Suïssa i Portugal.