La Generalitat, mitjançant el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, treballa ja en l’impuls a la reintroducció de l’ibis ermità a Catalunya. Aquest ocell que es va donar per extint a la costa Mediterrània fa uns 300 anys i, durant les darreres dècades, diferents iniciatives públicoprivades han dedicat recursos i esforços a recuperar-la. L’actuació es troba en fase d’estudi de viabilitat i idoneïtat del massís de Montgrí, la zona plantejada per desplegar ja el projecte la primavera de 2025.

large
 

2.000 exemplars a tota Europa

Des de la dècada dels 90, l’ibis ermità ha recuperat la seva població a Europa fins a 2.000 exemplars gràcies a la criança controlada en zoològics d’Àustria i Alemanya. El pas següent ha sigut promoure l’alliberament progressiu d’aquests exemplars i facilitar la seva migració a zones més càlides. Des de l’entitat Waldrappteam Conservation and Research, dirigida pel biòleg Johannes Fritz i que compta amb fons del programa LIFE de la Unió Europea, s’impulsa, explica la Generalitat, “un ambiciós programa” de guia d’aquesta espècie assistida per humans durant un viatge de 2.800 quilòmetres fins a Cadis, on viu una comunitat d’ibis sedentària.

Catalunya, territori objectiu

Atesa la situació favorable de Catalunya, a mig camí entre origen i destí del viatge migratori d’aquestes aus, es converteix en una gran oportunitat per reintroduir-la a un territori que, actualment, és només zona de pas. La bandada d’aquest any, integrada per 36 ibis guiats per dues ‘mares adoptives’ que volen en ultralleugers, es troba descansant a Ordis, a l’Alt Empordà. L’objectiu és que aquests exemplars aprenguin la ruta i puguin fer-la de tornada més endavant. L’espai proposat per a la recuperació d’aquestes aus és la finca Torre Ponsa, situat al massís del Montgrí, i compta amb el vistiplau de Johannes Fritz, director de Waldrappteam Conservation and Research. Així mateix, La fundació ALIVE, de la qual és president el biòleg Bernat Garrigós, i l’entitat Amics dels Aiguamolls i del Patrimoni Natural de l'Empordà (AAPNE) han mostrat el seu interès a participar en aquest projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya.