Tres entitats (La Fundació TIC Salut Social, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa) l’han elaborat i, també, l’han presentat aquesta setmana. Es tracta, en un concret, d’un informe i el seu títol és prou explícit: Integració de Drons a l’Entorn de Salut. De moment, entre les tasques sanitàries que ja s’ha comprovat poden incorporar drons figura el transport de material sanitari i mostres biològiques. Aviat s'iniciaran les proves pilot.

 

Assajos

D'aquesta manera, la Fundació TIC Salut Social i el CTTI iniciaran properament diverses proves pilot per tal de dimensionar costos i avaluar els riscos i beneficis de l’ús de drons a les tres àrees de treball. La primera prova començarà a finals d’aquest mes de juny i consistirà en el transport de mostres biològiques de l’ABS de la Vall d’en Bas a l’Hospital d’Olot per a la seva anàlisi, i el transport no programat d’altres mostres o equipament mèdic en el sentit invers. S'estima que aquests transports -s'ha comprovat ja amb una prova realitzada aquest 6 de juny- poden arribar a estalviar un 60% del temps i atenuar la petjada de carboni en comparació amb si s’hagués realitzat per via terrestre. El vol de dron de la prova ha tingut una durada d’uns 7 minuts, mentre que el trajecte realitzat amb vehicle dura 20 minuts.

 

Pel que fa a la segona prova pilot, una iniciativa de la Direcció d'Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut i que es preveu iniciar properament, consistirà en el transport de mostres biològiques entre el CAP Sant Fost-Martorelles i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. A banda dels centres de salut implicats, a les dues proves hi participarà el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i l’empresa T-Systems.

Aquestes proves segueixen el treball iniciat al maig del 2023 a l’Hospital d’Olot, quan es va validar la viabilitat de transportar analítiques de sang amb dron. En aquest pilot es va aconseguir conservar en bon estat les mostres i reduir un 43% el temps del transport i un 80% les emissions de CO2. Ara, el següent pas és avaluar si el servei és aplicable i escalable al Sistema de Salut.

Aplicacions

L’informe introdueix la tecnologia dron, els aspectes normatius, ètics, de seguretat i privacitat associats al seu ús, i les seves possibles aplicacions en salut, amb exemples d’estudis i proves pilot que s’han fet a Europa i arreu del món. Pel que fa als casos d’ús de drons en salut, els classifica en tres àrees principals: la logística, la d’emergències i la clínica. La logística comprèn l’ús de drons per al transport de mostres biològiques i teixits, teràpies farmacològiques, dispositius mèdics, i altres tipus de material. En l’àrea d’emergències, a banda del propi transport de material sanitari, es contempla incorporar solucions de telemedicina, facilitar les comunicacions i dotar de recursos (il·luminació, imatge, sensors, etc) als operatius a càrrec de la gestió d’una situació emergència per agilitzar l'atenció en situacions de difícil accés en les quals la rapidesa és vital. Finalment, la integració de drons dins de l’àrea clínica de salut és la que es troba en una fase més incipient, tot i que s’han trobat proves de concepte relacionades amb la millora del desenvolupament cognitiu.