L’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa i finança dues xarxes de professionals de la salut que tenen un paper fonamental en la prevenció i el tractament del tabaquisme: la Xarxa d’Atenció Primària sense Fum (XAPSF) –de la qual formen part tots els centres d’atenció primària de salut de Catalunya– i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHSF) que, integrat per 89 centres sanitaris, inclou la majoria dels hospitals del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya. Gràcies a totes dues, l’any passat van deixar de fumar 61.100 persones a Catalunya.

Dia mundial sin tabaco
 

Més de la meitat dels fumadors ha rebut consell per abandonar aquest hàbit

Segons les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2023, el 59,0% de les persones que fumen han rebut consell I/o ajuda per deixar de fumar (57,0% dels homes i 61,7% de les dones). A més de les 61.100 persones ateses pels equips d’atenció primària  que van deixar de fumar, 24.506 persones fumadores més van seguir tractament de cessació als centres integrats a la XCHSF. El consell i el tractament per deixar de fumar que ofereixen les dues xarxes es completa amb el suport per a la cessació tabàquica que també proporcionen moltes oficines de farmàcia, l’ajuda professional per deixar de fumar que proporciona el servei telefònic 061 CatSalut Respon, i la intervenció especialitzada que proporcionen alguns centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.

Tractament farmacològic gratuït

L’Agència de Salut Pública de Catalunya facilita l’accés gratuït al tractament farmacològic per deixar de fumar a persones de col·lectius amb especials necessitats, com aquelles que pateixen trastorns mentals i malalties cròniques, les que resideixen a barris de baix nivell socioeconòmic o les dones embarassades. L’any 2023 es van distribuir de forma gratuïta 310 tractaments complets. A partir de febrer de 2023, la cartera de prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut va incorporar una nova modalitat de tractament farmacològic del tabaquisme, la citisina. La ràpida implantació de la prescripció electrònica d’aquests medicaments, gràcies a les actuacions portades a terme pel Servei Català de la Salut i les entitats proveïdores de serveis sanitaris ha fet possible que 75.143 persones iniciessin aquest tractament farmacològic per deixar de fumar amb finançament públic entre febrer i desembre de 2023.