La cervesa és la beguda alcohòlica més consumida a Espanya i si qui la beu és dels que estan ja de tornada i no tenen més complexos que els inevitables, la cervesa amb llimona es converteix en opció interessant. És, sens dubte, una de les combinacions estrella però convé tenir clar una mica abans de consumir-la: s'engreixa més.

cervesa limon cottonbro studio 5530264
 

Menys alcohol

Ho expliquen des de la OCU: "Molta gent pot pensar que aquest tipus de cerveses són més saludables que una cervesa tradicional i, encara que hi ha alguna cosa de cert, no sempre és així", expliquen. Per què? Doncs molt senzill: el percentatge d'alcohol és menor que a les cerveses convencionals, però en la seva fórmula s'inclouen ingredients que incrementen el volum de calories. Tanmateix, convé distingir entre les diferents fórmules, perquè les que més calories tenen són les que porten suc.

Dos tipus

Al mercat trobem dos tipus: les radler, a les quals s'ha afegit suc de llimona i les shandy, elaborades amb aromes i saboritzants i amb un percentatge d'alcohol que no sol passar de l'1%. En les radler, el percentatge de suc varia i, així, va des del 0,4% de la Damm Lemon fins al 5% que pot incloure la Radler Ambar. En tots els casos, el seu volum de calories sol ser entorn d'un 12% més que el de la cervesa clàssica. Amb les Shandy, succeeix el contrari: en no ser el percentatge d'alcohol superior a l'1%, les calories que aporten són menys, en concret fins i tot un 15% menys que una cervesa clàssica segons la OCU. Ara, això sí, de suc de llimona, res.

Les radler tenen origen alemany i la tradició explica que es van preparar per primera vegada el 1922 en un bar de dinars d'Oberhaching (a prop de Munic) amb motiu d'una carrera ciclista. Pel que sembla, al propietari se li va acabar la cervesa i la va barrejar amb llimonada. L'invent va funcionar i els ciclsitas van quedar encantats. Allà, en l'època, se'ls deia Radler. L'origen de la shandy és més literari: encara que se sap que Enric VIII era amic de la cervesa amb llimona, el seu nom se li deu a Tristram Shandy, personatge literari protagonista de la novel·la Vida i opinions de Tristram Shandy, de Laurence Sterne que era molt amic d'aquesta beguda.