La Generalitat, mitjançant el seu Departament d’Agricultura impulsa un any més la campanya de sensibilització Aprofitem els aliments amb la participació de més de 50 restaurants. La campanya, que pretén conscienciar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari i donar valor als aliments a través d’accions i activitats participatives.

 

La primera activitat, al restaurant Normal, dels germans Roca

La campanya s’ha iniciat amb el primer Gastrorecup que ha tingut lloc al restaurant Normal dels germans Roca a Girona. La campanya, finalitzarà el 5 d’octubre, comptarà amb accions a tot Catalunya com la tradicional Marató d’Espigolades o el Gran Dinar d’Aprofitament. El Gastrorecup va comptar l’any passat amb 18 establiments adherits i enguany participaran més de 50 restaurants que elaboraran menús específics a partir només d’aliments recuperats, que no són cap altra cosa que productes que estan en perfectes condicions per al consum humà però que s’han descartat al llarg de la cadena alimentària. Els Gastrorecups es faran amb la col·laboració i participació d’empreses agroalimentàries, que seran els principals proveïdors d’aquests àpats d’aprofitament, conjuntament amb els proveïdors locals dels diferents restaurants del territori.Tots els Gastrorecup es poden reservar des del 13 de setembre a través de la pàgina oficial www.gastrorecup.cat.

Marató #JoEspigolo

A més dels àpats, la campanya inclou altres activitats destacades com la 4a Marató d’Espigolades (29 de setembre) que es realitzarà simultàniament al Baix Camp, l’Espai Agrari Baixa Tordera, el Baix Llobregat i les Terres de Lleida. Es tracta d’una acció, coordinada per la Fundació Espigoladors, que té com a objectiu recuperar fruita i verdura directament del camp per evitar que es perdin o malbaratin i donant-los una segona oportunitat en centres de distribució gratuïta d’aliments. Finalment, el dissabte 5 d’octubre, tindrà lloc a Girona el Gran Dinar d’Aprofitament a la plaça de Calvet i Rubalcaba, organitzat conjuntament amb el Banc dels Aliments de Girona i la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni. Serà una jornada festiva i familiar on, a part de gaudir d’un bon dinar, es podran seguir showcookings d’aprofitament, tallers i activitats per a tota la família.