Més d'una dotzena de diferents ciutats s'han postulat ja per acollir la seu espanyola de la Agència Espacial Europea des que el Govern publiqués que està buscant localització per a aquesta oficina el passat 5 d'octubre en el BOE. Hi ha fins a una llista de condicions que, avui, anem detallar-te just després de dir-te quins municipis volen que aquest equipament s'instal·li en el seu terme i per què.
Ciutats de tot el país
San Javier, a Múrcia, que acull des de fa 80 anys l'Acadèmia General de l'Aire ha estat l'últim a postular-se i en la llista caben altres com Tres Cantos i Robledo de Chavela, ambdós a Madrid o Maspalomas, a les Canàries. Tres Cantos fonamenta o candidatura en el notable volum d'empreses vinculades al sector aeroespacial que estan instal·lades en el seu terme i Roureda i Maspalomas, respectivament, en la base de la NASA i el Centre Aeroespacial de l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA) que allotja.
Terol, amb un aeroport que s'ha convertit en aparcament d'avions per a aerolínies de tot Europa també vol la seu per a, explica el diputat de Teruel Existe, Tomás Guitarte, acabar amb un greuge d'anys, també presenta la seva candidatura. Puertollano, a Ciudad Real, també opta avalat per la seva posició estratègica la seva història industrial, però Ciudad Real, la capital provincial, també vol la seu. Altres poblacions com Elx, a Alacant, o les andaluses Sevilla i Huelva presenten les seves candidatures igualment. Lleó també vol la seu i Cebreros, a Àvila, que està molt a prop del Centro Europeo d Astronomía Espacial, també es postulen i és possible que en els propers dies apareguin nous candidats.
Què demana el Govern?
En realitat, no massa: una estació de tren d'Alta Velocitat relativament pròxima, una aeroport internacional a menys d'una hora de distància, hotels de qualitat en l'entorn i universitats dinàmiques relativament pròximes. La instal·lació ocuparà més de 3.000 metres quadrats i en ella treballaran unes 70 persones.