Com els torrons, els intents d'estafa sempre tornen a casa per Nadal i, ara, ho fan a través del Whatsapp i tulizando com a esquer marques conegudes. Un dels clàssics d'aquestes dates té com a protagonista a Coca.Cola, una marca que, ja t'ho avancem, no regala gens especial malgrat que fossin ells els qui van dissenyar a Papa Noel tal i com avui el coneixem.

nevera coca-cola
 

Res de neveres portàtils

Si no l'has rebut tu, s'ho hauran enviat a la teva parella, els teus germans o els teus pares i, si no t'ha arribat aquest any, segur que es va treure al teu mòbil fa una o dos Nadals o sortirà l'any vinent. El missatge sempre és el mateix: una suposada promoció nadalenca de coca-cola en la qual, només per participar, et regalen una preciosa mininevera portàtil perfecta per a llaunes. T'arribarà, si ho fa, d'un dels teus contactes més fiables i, si el preguntes, veuràs que ell no ha estat, perquè qui envia aquests missatges és un troià que s'ha apoderat d'un dels dispositius del teu contacte i envia el mateix missatge a tort i a dret. Si l'obres i cliques, el següent infectat serà el teu dispositiu.

Què busquen?

Allò de sempre: dades confidencials de tota mena però, especialment, adreces postals i comptes bancaris. Si accedeixes a l'enllaç que s'adjunta en el missatge, pot ser que descarreguis un arxiu o accedeixis a un formulari i, si l'omples, estàs perdut. Per no picar, fes allò de sempre: pensa per què Coca-Cola (o qui sigui) anava a voler regalar-te alguna cosa a tu. Si la resposta és que no ho saps, està clar que ni el regal no existeix ni tu ets destinatari del que t'imagines. El que imaginem o desitjaríem (també per Nadal) sempre és pitjor que nostre vida quotidiana.