La brutícia que s’acumula als fons marins posa en perill la biovidersitat de diferents espais naturals com ara el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Per combatre-la, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí compta amb dos col·laboradors destacats: els centres d’immersió de l’Estartit i la Confraria de Pescadors d’aquest nucli costaner. De nou, els sistemes de col·laboració público-privada mostren la seva vàlua.

photo 6005704103902167163 y
 

Projecte Fons Net

Les tres entitats han activat un projecte anomenat Fons Net que permet enretirar morts de fondeig sense ús (àncores fixades a les boies on s’amarren les embarcacions) i altres restes i deixalles submarines entre la platja gran de l’Estartit i la desembocadura de la Gola del Ter. Aquesta acció ha aconseguit millorar l’estat ambiental de la zona i, de retruc, evitar que altres elements com, per exemple, les xarxes dels pescadors s’hi quedin enganxades, cosa que incrementa la quantitat de residus acumulada. En total, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors, s’han identificat 20 punts on es concentren aquests tipus de residus. Posteriorment, amb l’ajuda dels bussos dels centres d’immersió, s’han efectuat diverses sessions d’immersió a fi de prendre fotos i gravar les restes per avaluar la seva retirada i marcar-les amb boies numerades.

Primera experiència

Aquest és el primer cop que el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter realitza una acció conjunta d’aquestes característiques. Els resultats s’exposaran més endavant en el marc d’una jornada, que també servirà per incidir en l’àmbit de la conscienciació ambiental.