L'IA és en boca de tots i, mentre es parla d'ella i mentre es valoren les excepcionals possibilitats que obre, pensar també en els riscos que comporta és natural. Si fins i tot Bill Gates ho fa com no ho farà el comú dels ciutadans, que porta anys assumint –centenars de llibres, pel·lícules i sèries expliquen precisament això- que es Leviatan arriba finalment serà en una encarnació cibernètica i no amb forma física? A totes aquestes incògnites, moltes d'elles certament alguna cosa conspiranoiques, se'ls afegeix una dada, aquest sí, preocupant de debò: si bé és cert que l'IA crearà llocs de treball i en destruirà d'altres, no ho és menys que bona part dels que hagin de crear-se no seran a Europa. OpenAI, per de sobte, ja subcontracta treballadors a Kènia per sous miserables.
Ho expliquen a Time
Els qui ho expliquen no són uns qualssevol: es tracta de reporters de la revista Time que acaben de publicar un reportatge explicant que la companyia que és en boca de tots va externalitzar part de les tasques prèvies al llançament de ChatGPT a l'empresa Sama, que treballa amb equips establerts a Uganda, Kènia i l'Índia als integrants del qual se'ls paga per cada hora de feina menys de dos euros. Sama, al seu web, presumeix d'haver salvat més de 50.000 persones de la pobresa, però els sous que paga, per molt diferents que siguin els estàndards de vida en aquests països, són els que són. Sigui com fos, a Nairobi, la capital de Kènia, un apartament de 2 habitacions i 102 metres surt per 57.000 euros. És menys que a Espanya, cert, però dos euros l'hora equivalen a 320 euros al mes si es treballen vuit hores diàries.
Què feien aquests treballadors?
El treball era qualsevol cosa menys senzill i consistia a entrenar el sistema per garantir que no utilitzés paraules ofensives o malsonants. Les esmentades tasques van arrencar el novembre de 2021 i incloïen referències a qüestions tals com abusos a la infantesa, zoofília, assassinats, tortures o incestos. La feina bruta, per descomptat, s'ha de fer però què tal si es paga una mica millor? Ja ho deia Bill Gates: el potencial disruptiu de l'IA és immens, però malament anem quan qui ara mateix gestiona aquest potencial fonamenta part del seu èxit en treball semiesclau. I, a sobre, és Time qui ho explica.