Podria implicar un canvi de signe polític en el Govern després del 23-J una revisió del pla de tancament decretat per a les nuclears espanyoles? Si hem de fer cas del que s'indica al document que PP i Vox han rubricat després d'haver assolit un acord de govern a Extremadura, podria passar.

 

Punt 23

L'acord rubricat, de seixanta punts, indica (literalment) en el seu punt 23 que el nou govern extremeny protegirà "els actius energètics i industrials amenaçats per motius ideològics". Entre les mesures que es prendran, expliquen també, figura paralitzar "per tots els mitjans possibles la demolició de la Presa de Valdecaballeros" i exigir "que es rectifiqui el pla de desmantellament de la Central Nuclear d'Almaraz". Aquest complex nuclear té data de tancament prevista per a 2027. Atès que es tratade una qüestió que competeix al Govern Central, l'únic que podrà fer el Govern d'Extremadura és posicionar-se sobre això, una cosa que fins ara no ha passat. Almaraz, amb més de 1.000 persones treballant de manera diària en el complex, és un dels ocupadors extremenys més importants.

Objecte de debat?

Amb tot, el candidat del Partit Popular a la presidència del Govern ha estat clar ja sobre això: "serà una política del meu govern revertir el desmantellament previst i la prolongació de la vida de les nostres centrals nuclears". Ho va indicar a començaments de la setmana passada. El candidat s'alinea així amb les tesis de la UE, que considera que l'energia nuclear és sostenible o amb el que s'està fent a França, el Japó o els Estats Units, encara que no amb el que es fa a Alemanya. Sigui com fos, el debat nuclear serà protagonista durant la campanya electoral que arrenca en pocs dies. En el PSOE, són clars sobre l'assumpte: Teresa Ribera ni tan sols considera que l'hidrogen que es produeix amb energia elèctrica d'origen nuclear pugui considerar-se verd. Fa bé poc, Felipe i Aznar indicaven que la política energètica havia de ser objecte de consens.