La infecció pel virus respiratori sincicial és una de les més freqüents i una de les principals causes d’hospitalització en infants més petits de 5 anys. Aquesta infecció pot tenir diverses manifestacions clíniques, produint des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparent fins a greus episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants. Els quadres d’aquesta malaltia poden ser més greus durant els primers mesos de vida, i especialment, en prematurs. Per combatre-la, i per segon any consecutiu, la Generalitat activa aquest mes de setembre una campanya de vacunació.  S’estima que 3 de cada 4 casos d’infecció per VRS s’evitaran per aquesta immunització.

 

Cobertura

La cobertura de la immunització dels nadons nascuts entre abril i setembre del 2023 contra el virus respiratori sincicial (VRS) va ser del 87,8% en el conjunt de Catalunya. En els nadons immunitzats, gràcies a la campanya impulsada per primer cop l’any passat per Salut, es van reduir un 90% els ingressos a les unitats de cures intensives; les hospitalitzacions van baixar un 87%; les infeccions per VRS un 68,9%; les visites d’urgència hospitalàries un 55,5% i les bronquiolitis assistides a l’atenció primària un 48,1%. L’anàlisi de la efectivitat d’intervenció es va fer per al període de l'1 d'octubre de 2023 fins al 31 de gener de 2024 (període de circulació del virus la temporada anterior), i inclou tots els nadons nascuts entre l’abril i el setembre de 2023.

Patró estacional

La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d’octubre a març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults. Fins al 2023, no es disposava de cap mesura preventiva autoritzada per al seu ús a tots els nadons. Cal tenir en compte que el tractament per a la infecció per VRS és principalment de suport, i en casos més greus pot ser necessari el suport respiratori amb oxigen suplementari.