La NASA, a més de dedicar-se a conquerir l'espai, importa perquè, per dur a terme les seves activitats, ha desenvolupat sistemes, productes i protocols que, després d'haver estat utilitzats en viatges fora de la nostra atmosfera, han tingut aplicacions en la nostra vida quotidiana. La llista és llarga i inclou des del menjar liofilitzat, les eines sense cable o l'escuma amb efecte memòria a, i això des de fa res, un revolucionari sistema de càrrega que permet que un cotxe elèctric recuperi la seva autonomia màxima en 5 minuts.
Revolució completa
I el sistema, segur, accelerarà el canvi de paradigma que viu avui la mobilitat personal. A Espanya, durant el que portem de 2022, s'han matriculat només 25.000 cotxes elèctrics i una de les raons que expliquen tan baixa xifra és la dificultat que suposa recarregar la bateria d'un cotxe quan l'energia s'acaba. Omplir un dipòsit de gasolina és qüestió de minuts, però recarregar una bateria (i només fins al 80%) exigeix 30 minuts en el millor dels casos. Ara, la NASA arreglarà aquest desastre.
Què han descobert?
Els responsables de l'invent són un grup d'investigadors de la Universitat de Purdue que han recorregut a un dispositiu que utilitza l'agència espacial i que es denomina mòdul d'ebullició de flux. Aquest mòdul, entre altres coses, permet reduir la quantitat de calor que viatja a través d'un cable de recàrrega. Així, han pogut doblar els amperis que, en un mateix període, pot lliurar un cable. La tecnologia, en origen, es va utilitzar per a l'Estació Espacial Internacional, però Issam Mudawar, professor d'enginyeria mecànica de Purdue, va decidir utilitzar el 2021 un dispositiu similar per carregar bateries de cotxe. En fer-ho, ha aconseguit un cable que pot lliurar fins i tot 4,5 vegades més corrent elèctrica que els actuals i que, a més, es pot instal·lar en estacions de càrrega similars a les actuals.