Actualment els sensors sense fil són prou petits com per incloure'ls en rellotges de polsera o en braçalets podent mesurar diversos biomarcadors humans, tanmateix, aquests xips continuen necessitant una petita bateria, però, en un futur no molt llunyà no hi haurà necessitat de fonts d'energia sintètiques, ja que els investigadors han aconseguit fabricar una pell electrònica que vigilarà el teu estat de salut.

Amb el pas dels anys i l'avenç de la tecnologia hem aconseguit tenir una noció de la nostra salut gràcies als populars rellotges intel·ligents, els quals d'algun temps ençà han deixat de ser un dispositiu que només mostra l'hora o contesta trucades.

Aquests wearables poden informar-nos a través integrat del nostre mòbil mitjançant un xip Bluetooth integrat sobre la nostra concentració de glucosa, pressió arterial, ritme cardíac, els passos fets al llarg del dia, etc. Però per tenir-lo en funcionament és necessari mantenir la seva bateria carregada, però afortunadament gràcies a l'avenç tecnològic això ja no serà cap problema amb la nova pell electrònica.

Sensor del MIT

De què es tracta la pell electrònica?

L'última pell electrònica sense fil va ser ideada per un grup d'enginyers del MIT, va divulgar recentment la respectable revista Science. Aquesta pell electrònica, està feta d'una pel·lícula flexible i semiconductora, s'adhereix fàcilment a la pell humana com la cinta adhesiva electrònica.

Els investigadors van descobrir que les propietats piezoelèctriques del nitrur de gal·li poden permetre que aquest material actuï com a transmissor sense fil, a més de com sensor, pel que van integrar una fina capa feta d'ell en l'e-piel, assenyala Notebook check al seu portal web, això vol dir que pot produir un senyal elèctric i vibrar en resposta a un impuls elèctric.

Per augmentar qualsevol senyal elèctric entrant o sortint, l'equip va desenvolupar mostres monocristal·lines pures d'aquest material, que van combinar amb una capa conductora d'or, explica el mitjà digital El Español.

En aquest sentit i d'aquesta manera, l'equip va poder demostrar que el seu dispositiu era prou sensible com per vibrar en resposta al batec del cor d'una persona i indicar la presència de compostos a la pell, com la sal a la seva suor. Així mateix, les vibracions produïdes pel material generaven un senyal elèctric que podia ser llegit per un receptor proper, sense la necessitat d'incorporar altres elements electrònics.

Sensor del MIT

Per a Jeehwan Kim, un dels autors de l'estudi de disseny "els xips requereixen molta energia, però el nostre dispositiu podria fer un sistema molt lleuger sense tenir cap xip que consumeixi molta energia" A més, la pell electrònica pot portar-se "com una bena, i aparellar amb un lector sense fil al telèfon mòbil, es podria controlar de forma sense fil el pols, la suor i altres senyals biològics", va explicar.

Després d'aquests avenços, el següent pas seria diversificar el conjunt de sensors amb membranes selectives que puguin detectar diversos biomarcadors vitals.

Jun Min Suh, el coautor de l'estudi i el postdoctorat del MIT esmenta que "si es canvia la membrana sensora, es podria detectar qualsevol biomarcador objectiu, com la glucosa, o el cortisol relacionat amb els nivells d'estrès."