El consum de cervesa en hostaleria va experimentar una notable millora el 2022, amb un increment de gairebé un 32% respecte a 2021 degut, en bona mesura, al repunt del turisme. Tanmateix, no s'assoleixen els nivells preus a 2019, quan el 70% de la cervesa es bevia fora de casa. En 2022, el percentatge de cervesa consumida que es bevia en bars, restaurants i cafeteries es va quedar en un 60%. Així ho indica l'Informe Socioeconòmic del Sector de la Cervesa a Espanya el 2022, publicat conjuntament per Cervesers d'Espanya i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

El 90% de la cervesa que es produeix es queda al país
A Espanya, segons el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, un 90% de la cervesa que es produeix es consumeix al mercat interior. El 2022 es van produir, en concret, 41,1 milions d'hectolitres, xifra que situa Espanya com el segon productor d'Europa i el novè a nivell mundial. L'exportació de cervesa es manté a l'alça: amb 4,2 milions d'hectolitres, les exportacions es van incrementar un 13,4% el 2022. L'increment del turisme el 2022 va impactar favorablement en el volum de vendes de cervesa a Espanya per la seva estreta vinculació a l'hostaleria. El nombre de visitants registrat es va duplicar respecte a l'any anterior, permetent al sector cerveser consolidar la tendència de recuperació després del fort impacte de la pandèmia. En total, es van arribar a comercialització 38,95 milions d'hectolitres. Així, les vendes al canal hoteler van superar al canal alimentació amb una diferència de dos punts percentuals (51% davant 49%). El 2019, el canal hostaleria suposava el 53,2% de les vendes i al canal domèstic li corresponia el 46,8%.

Impacte econòmic
La cervesa és una de les begudes que més impacte té en l'economia del país, tant en la recaptació d'impostos com en la generació d'ocupació. El sector va generar uns ingressos fiscals de 5.840 milions d'euros el 2021 i va ocupar el 2022 a 450.000 llocs de treball, el que suposa un increment del 12,5% respecte a 2021; dels quals gairebé el 87% corresponen al canal hoteler. La manera en què es consumeix cervesa al nostre país respon als patrons mediterranis: més del 90% de les ocasions en què es va consumir cervesa el 2022 es van associar amb moments d'ingesta d'aliments. El consum per càpita es va situar en 58 litres. De fet, a prop de la meitat de les persones que en gaudeixen ho fan almenys en dues ocasions a la setmana.