Durant la primera meitat del 2024 s’ha registrat un augment molt important, de prop del 30%, d’estafes dirigides a joves que juguen a videojocs en línia. Però aquest no és l’únic camp de risc: les estafes que es fan a través de WhatsApp o els anuncis fraudulents a les xarxes socials també tenen molta incidència. Així ho constata l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que celebra el mes europeu de la ciberseguretat amb l’objectiu de conscienciar els adolescents i joves davant dels riscos i els reptes que es troben cada dia a Internet.

ciberseguretat hacker / unsplash

 

Campanya

Per lluitar contra aquests fraus, l’Agència ha dissenyat una campanya que interpel·la els joves a través de situacions i formes de parlar que els són molt quotidianes, com per exemple ‘A la teva habitació no hi entra ni ta mare, però a les teves xarxes socials hi entra qui vol’ o ‘No regales diners als amics, però dones la teva targeta per una skin al Fortnite’. La majoria d’adolescents i joves estan permanentment connectats: 9 de cada 10, segons un informe de l’entitat Save the Children. Això significa que cada dia s’exposen a potencials riscos de ciberseguretat, com per exemple fraus i estafes, ciberassetjament o robatori de dades. De fet, el 74% dels adolescents diu que ha experimentat algun risc a Internet segons recull l’Informe de Seguretat Online de Microsoft.

Cal més formació

Tot i que han crescut en un entorn digital, això no significa que els joves i adolescents automàticament estiguin més protegits o sàpiguen com actuar. Segons el Centro Reina Sofía de Fad Juventud, quatre de cada 10 joves diu que no reben formació sobre com comportar-se a Internet i el que més els preocupa és ser víctimes d'estafes (37,4%), la difusió de fotografies (37,4%) i la suplantació d'identitat (30,6%). A banda d’això, hi ha altres qüestions relacionades amb conductes de risc: és el cas de l’abús a Internet, la seguretat de les dades o la conscienciació sobre la identitat digital. Conscienciar els joves i adolescents sobre els riscos que poden generar algunes actituds o comportaments en línia és important per garantir una vida digital segura i saludable.