No, allò d'utilitzar Canva per dissenyar el teu CV i que quedi la mar de bonic i cridaner no és sempre una bona idea. No ho diem nosaltres: ho explicava aquesta mateixa setmana el consultor càntabre en ocupabilitat Pablo Cobisa. De fet, fer servir Canva per a aquests menesters pot posar-te en serioses dificultats per molt que els orientadors laborals de mig Espanya aconsellin utilitzar-lo als qui estan buscant feina.

canva1
 

Què és Canva?

Al final, Canva no és més que una versió accessible, intuïtiva i online de programes de composició digital com a Tova InDesign. Com a arxiu de sortida, Canva ofereix formats clàssics d'imatge com a jpg o png i, si optem com a format de document, permet descarregar el disseny que s'hagi realitzat a PDF. Aquí arribats, segur que et preguntaràs quin problema hi pot haver si estem parlant d'arxius estàndard que, en principi, qualsevol pot llegir i obrir. La resposta ens la dona Pablo Cobisa: sí, és cert que qualsevol pot obrir-lo i llegir-ho, però sempre que sigui una persona. I això no sempre passa. Els problemes arriben quan qui ha de llegir el teu CV és un algoritme. I, sí, això succeeix perquè, encara que els sistemes d'IA no en dirigeixin encara més del 5% dels processos de selecció que s'activen a Espanya, s'utilitzen de manera intensa en les primeres etapes d'aquests, que no són d'altres que aquelles en les quals, de manera automàtica, poden descartar-te.

Per què els algoritmes tenen problemes amb els dissenys de Canva?

Si en un mateix arxiu barregem diferents tipus de lletra, mides de font i interlineats diversos i, a més, incloem taules, requadres, columnes, peus de pàgina i encapçalaments els l'anem a posar molt difícil (o molt fàcil) a l'algoritme del sistema de seguiment de candidats que pot estar utilitzant l'empresa en la qual volem treballar. Mostrar nostres habilitats amb imatges i gràfics queda bé, però no és la millor idea. Així ho explica Pablo Cobisa en un apunt que ha publicat aquest nes a Linkedin. Què cal fer llavors? El millor és tenir clar que si un sistema de seguiment de candidats no pot llegir el nostre CV el problema no és dels reclutadors és, com assenyala Pablo, nostre: "podem tenir un perfil idoni, però veure'ns descartats perquè el sistema ATS no ha llegit el nostre CV. Un CV amb disseny bàsic pot veure's molt professional i passar els filtres del ATS, així que no ens compliquem". Si el teu orientador laboral t'ho recomana, sigues clar: recorda-li que el que abordes és un procés de selecció, no un concurs de disseny gràfic. Si saps al 100% que el teu CV va a llegir-ho un reclutador, perfecte: utilitza Canva, fes servir InDesign si saps o utilitzar-lo o aplica't, si així ho desitges, per sorprendre amb la teva presentació. Si no, veu al segur.