Per a sector agroramader, la gestió de les dejeccions suposa un desafiament no sempre bé resolt. A Lleida, de la mà de CycleØ, empresa productora de biometà, la Granja La Carbona, a Vallfogona de Balaguer, no només es beneficiarà d'una solució més eficient per a la gestió de les seves dejeccions; sinó que, a través de la primera instal·lació de biometà que integra tecnologia de stripping d'amoni podrà beneficiar-se d'un fertilitzant sostenible, sent un clar exemple d'economia circular. El stripping d'amoni permet recuperar el nitrogen de les dejeccions en convertir-lo en sal d'amoni.

 

La segona del seu tipus

Després de la planta de Vilanant (Girona), el desenvolupament de la Granja La Carbona és la segona instal·lació operativa de CycleØ a Espanya, i la primera de propietat exclusiva de l'empresa. Per dur a terme aquest projecte, l'empresa ha invertit 2.5 milions d'euros en el desenvolupament i construcció de les instal·lacions que tenen una capacitat màxima de producció de 15.000 MWh a l'any. Les emissions equivalents de CO2 evitades a l'atmosfera en aquesta instal·lació es xifren en 9.000 tones anuals. Tant el disseny com la construcció i la tecnologia de neteja mitjançant membranes i compressió de biogàs feta servir en el projecte ha estat desenvolupada per FNX, filial industrial de CycleØ. En els propers mesos, CycleØ finalitzarà la construcció de la seva tercera instal·lació, situada en una explotació ramadera veïna que produirà uns 10 GWh anuals de biometà, equivalents al consum anual de 1.250 habitatges, comptant amb una inversió de 2 milions d'euros.

"Aquest projecte ens omple d'entusiasme", va declarar Jordi Berengué Piqué, Director Gerent de FNX. "Aquest és un excel·lent exemple de com la nostra tecnologia de purificació de biogàs modular pot aportar nombrosos beneficis al sector agroramader, disminuint les seves emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i desenvolupant models d'economia circular".

El biometà a les zones rurals

Espanya té el potencial de generar més de 163 TWh d'energia a partir de gas natural renovable, expliquen des de CycleØ i gran part de la matèria primera necessària per assolir aquest potencial es troba en zones rurals, per la qual cosa trobar maneres d'accedir-hi ha estat tot un desafiament. Per això, CycleØ s'ha enfocat en el desenvolupament, construcció i operació de plantes pròpies de biometà de petita a mitjana escala. La seva filial, FNX, situada a Artea (Biscaia), ha desenvolupat tecnologia modular de purificació de biogàs i liqüefacció de biometà, ideals per a la seva instal·lació en zones rurals.

"El biometà que produïm pot ser injectat a la xarxa gasista o convertit en Bio-GNL per ser utilitzat com a combustible en el transport pesat", explica Laurence Molke, CEO de CycleØ. "A través de projectes com el de Granja La Carbona, estem invertint en l'emergent sector del biometà a Espanya i contribuint al compliment dels objectius nacionals de descarbonització, al mateix temps que col·laborem amb ramaders per reduir costos i augmentar la sostenibilitat de les seves explotacions."